Работим вече и на еднодневни трудови договори

OFFNews 20 май 2015 в 16:13 3397 0

Въвеждането на еднодневни трудови договори, промени в работното време, както и уеднаквяването на продължителността на платен отпуск за всяко дете в семейството са трите промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството днес. 

Предлага се приемането на нова законова разпоредба, която да дава възможност на регистриран земеделски стопанин да сключва еднодневен трудов договор с работник. Този вид договор ще може да се сключва в основна икономическа дейност „Растениевъдство” само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, както и за професии, които не изискват специална квалификация.

Всеки работник ще може да полага труд по еднодневните договори не повече от 90 работни дни в календарната година. 

Важно е да се знае, че при такъв тип договори работодателите не трябва да изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, да връчват длъжностна характеристика и да издават заповед за прекратяване на трудовия договор заради изтичане на срока му.

Предвижда се издаване на наредба от министъра на труда и социалната политика, в която ще се определят условията и редът за издаване, регистриране и отчитане на тези трудови договори.

Законопроектът предвижда работници на еднодневен договор да се осигуряват само във фонд „Пенсии” и фонд „Трудова злополука и професионална болест”, а паричните обезщетения при настъпила трудова злополука и професионална болест да се изплащат за срока на неработоспособността.

С промените в Закона за здравното осигуряване се създава възможност за времето, през което ще бъдат наемани, лицата да бъдат здравно осигурявани, като здравноосигурителните вноски да се внасят авансово от работодателите, заедно с вноските за социално осигуряване.

Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонната селскостопанска работа да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.

Очаква се регламентацията на трудовия договор за един ден да доведе до приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване с до 19,2 млн. лв. и от данъци върху доходите на физическите лица с до 5,3 млн. лв.

Със същия законопроект се предлага и промяна относно установяването на работно време с променливи граници. Целта е създаване на правна възможност за по-голяма гъвкавост на работното време за работника или служителя и въвеждане на по-либерален режим при разпределение на работното време в рамките на работната седмица.

Друга промяна пък предвижда след използването на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, всеки служител да има право на допълнителен отпуск за отглеждането на детото докато то навърши 2 години. Така ще се уеднакви продължителността на отпуск за отглеждането на всяко едно дете от семейството. В резултат на предложената промяна правото на платен отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете ще бъде в размер на две години, колкото и за първо, второ и трето дете в семейството, а не на година и половина, както беше досега. Поради това отпада необходимостта от 6-те месеца неплатен отпуск, на които имаха право майките.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови