Пуснаха отново обществената поръчка за ремонт на театър София

От Спаси София са против, искат нов проект и заплашват с протест

Юлиана Ончева 10 януари 2022 в 12:07 2171 0

Столична община пусна отново обществената поръчка за ремонт на театър София, срокът за подаване на оферти е 24 януари, а стойността й 8.1 млн. лв. без ДДС. 

Реконструкцията на най-големия общински театър, построен през 1979 г. в парка "Заимов", бе предмет на обществена поръчка през септември миналата година, но СО я прекрати преди изтичането на крайния срок за подаване на офертите. Причината бе основната критика към проекта, който предвиждаше да бъде демонтирана каменната облицовка по фасадата и да бъде заменена с пpecoвaн лaминaт (НРL). 

В проекта по искане на Столична община са направени промени и фасадната обработка на вентилираната фасада се заменя от HPL – плоскости с плочи от естествен камък. При изготвяне на офертата участникът следва да предвиди вентилирана фасада от плочи естествен камък травертин на носеща конструкция, пише в техническата спецификация към обществената поръчка сега. 

Сградата е проектирана през 1970 г. като „Театър на поезията“. Тя разполага с няколко театрални зали - голяма с 300 места и камерна с до 40 места, с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност - мраморно фоайе и лятна театрална сцена. Сградата се състои от сутерен, партер, две нива, високи нива над голяма сцена и покривна конструкция. 

В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата и частична промяна на вътрешната планировка на етажите.

За целта на основния ремонт са предвидени: Демонтаж на каменната облицовка по фасадата до стоманобетонова конструкция и тухлена стена, като се запазват само декоративните барелефи по фасадите; Демонтаж на всички дограми по фасадите; Частично премахване на преградни зидове за нуждите на планираното преустройство; Демонтаж на настилки и компрометирани замазки по подовете и мазилки по стени и тавани; Демонтаж на всички хидроизолации, топлоизолации, и компрометирани замазки за наклон, както и на ламаринени обшивки и поли по покрива. 

Проектно решение:

На първо ниво ще се изгради рампа за инвалидни колички от южната страна на главното стълбище, което, както и страничните стълби, се подсигуряват допълнително с междинни двойни парапети. Вдясно от главния вход в касовото фоайе се оформя малка кафетерия, която се отделя от съседните помещения със стъклени витрини. В южния край на фоайето се осигурява специализиран санитарен възел за хора с увреждания. В Голямата зала се обособяват 6 места за зрители в инвалидни колички, които представляват 2% от седящите места (общо 287 на брой). 

С приобщаване и реконструкция на стълбищната клетка от северната страна на фоайето се осигурява достъп на публиката до камерната зала, а със сгъваеми витрини се осигурява възможността за обединяване с пространството на сцена „Арена“. 

Камерната зала добива и нова функция - на звукозаписно студио, като за целта е предвидено зазиждането на всички прозорци, както и съответната акустична обработка на стените и тавана. Изражда се и подемник за връзка със сутерена, където да се складират допълнителни столове, декори и инвентар. Многофункционалността на залата се допълва и от телескопични сгъваеми трибуни, които позволяват различно разпределение и осигуряват необходимия брой места за хора с увреждания. 

В административната секция на етажа със събаряне на стари и изграждане на нови преградни стени се оформят допълнителни помещения за помощник режисьор, гримьорни, преддверие и санитарен възел. При служебния вход от изток на сградата се премахват съществуващите навес и площадка, като на тяхно място се изгражда ново фоайе и помещение за охрана и видео наблюдение. 

Проектът предвижда и изграждане на товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове, с която съществено ще се улесни доставката и изнасянето на обемисти декори и друг театрален реквизит. С лека редукция на санитарните помещения за обслужващия персонал се осигурява допълнителен склад за инвентар. 

Съществена промяна търпи и откритата сцена „Арена“ на театъра. Премахват се металните решетки към парка и се заменят със сгъваеми стъклени витрини, които позволяват отварянето на сцената към околната среда при хубаво време и затварянето на пространството при лоши метеорологични условия. За да се осигури целогодишната експлоатация на сцената е предвидено покритие на отворената част със стъклена пирамида върху стоманена конструкция. 

На второ ниво - във връзка с цялостното преустройство на Камерната зала, се премахва съществуващата галерия. Изгражда се допълнителна скара от тръби за монтаж на ефектно осветление. Стаята до залата на втория етаж се преустройва с придаване на част от коридора и се оформят две звукоизолирани помещения за озвучители и осветители с функционална и визуална връзка със залата.

В голяма зрителна зала се изгражда допълнително помещение за разполагане на пулт за озвучаване с директна връзка с кабината за прожекции.  От малката кула до сцена „Арена“ се осигурява допълнителен изход към покрива.

За третото ниво е предвидено надстрояване на служебното стълбище от изток с нови рамена на стоманена конструкция и леки щендерни стени. По него се достига до едно ново помещение - стая за „PR и реклама“ над репетиционната зала на втория етаж. Новопроектирана стълба подхожда към новите шивални на следващото ниво. 

На четвърто ниво се усвоява пространството, затворено между сцената от южната и източната й страна и високия борд на плоския покрив, който се надгражда с 40 см посредством лека метална конструкция. Оформят се нови помещения за склад гардероб и реквизит, офис, фоайе, шивални и санитарни възли. Предвижда се и нов санитарен възел до помещенията на озвучителите. 

От Спаси София са против и настояват проектът да се преработи

Проблемите с този ремонт са много и се опасяваме, че ще се превърне в поредната бутафория. Красивата каменна фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната, а знаковият интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости от пресовани дървесни частици (ПДЧ). Всички характерни елементи ще бъдат премахнати и няма да бъдат върнати, но пък ще се появи стъклена пирамида директно върху откритата сцена! Става въпрос за подмяна, не за реставрация и запазване на оригиналната замисъл на колектива архитекти на Театър София”, твърди Стефан Спасов от Спаси София.“Неразбираемо е Общината да продължава с този проект на всяка цена. Каква е целта да се настоява толкова усилено, освен за да се усвоят поредните 10 млн. лв. европейски пари?, категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев. 

От Спаси София споделят, че са изчерпани всички експертни аргументи и времето за диалог е минало, без управляващите да се вслушат в тях. Активистите казват, че ще дадат още един шанс на Общината, след което ще подготвят мащабен протест, на който ще поканят столичани да изразят недоволството си от начина на управление на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови