Проверка в мините за условията на труд след снежното бедствие

OFFNews 10 март 2015 в 12:05 1683 0

Веднага след нормализирането на обстановката в страната инспекторите по труда ще започнат проверки в мините, за да се установи какви мерки се вземат за отстраняване на негативните последици от наводненията и дали са осигурени нормални и безопасни условия на труд.

Това съобщиха от Главна инспекция по труда (ГИТ).

Приоритетно ще се проверяват рудниците в най-засегнатите от бедствието региони - в Рудозем, Мадан и Златоград, където тежката метеорологична обстановка заедно с продължителната липса на електрозахранване доведоха до най-сериозни щети, както и мини Марица Изток, които бяха наводнени от язовир.

Проверките ще бъдат част от периодичния контрол, на който подлежат предприятията за добив у нас, заради опасното си производство. За целта там, където те са планирани за по-късен етап през годината, ще бъдат организирани по-рано, уточниха от ГИТ.

Инспекцията вече е изпратила напомнителни писма до работодателите в добивните предприятия, че трябва да предприемат мерки за предотвратяване на инциденти и отстраняване на негативните последици от наводненията и липсата на електричество.

Всичките 15 работещи мини у нас бяха проверени за готовността им да се справят с опасностите от наводнения в края на май 2014 г., когато отново имаше усложнена обстановка в страната заради продължителни обилни валежи.

Проверките тогава показаха, че работодателите са готови да реагират адекватно дори при сериозно завишаване на количеството валежи. Установи се, че са предприети превантивни мерки и има готовност за действия в аварийна ситуация.

Изградени са системи за водоотлив, има резервно електрозахранване. Във всички рудници е проиграна аварийна ситуация, предизвикана от внезапно нахлуване на вода в подземните галерии, и са съставени необходимите документи за това.

Доказателство, че работодателите са подготвени за реакция в усложнената обстановка, е фактът, че въпреки наводненията и утежнената обстановка към момента не са допуснати тежки инциденти, твърдят от ГИТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови