Проучване: Езикът на омразата е насочен най-вече срещу роми, турци и хомосексуални

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2013 в 10:25 1674 4

 

Езикът на омразата в България в най-голяма степен е насочен срещу три различни малцинства: роми, турци и хомосексуални, като ромите са основна жертва на враждебната реч.

Това показа проучване, поръчано от "Отворено общество" и представено по време на конференция за езика на омразата и ролята на гражданското общество. Изследването е проведено през юли 2013 година.

Ромите два пъти по-често съобщават, че са били изложени на език на омразата, в сравнение с другите две най-засегнати групи. 

Телевизията е основната медия за разпространение на езика на омразата в България. Интернет е втората по значение медия за разпространение сред младите и сред образованите.

През последната една година 68 % от хората, които са чували език на омразата, са го чували най-често от политици, а съответно 32 % – от журналисти.

Обекти на езика на омразата Източник: Отворено общество

 

58% от хората смятат, че държавата трябва да защитава представителите на ромската общност, хомосексуалните и чужденците срещу публично говорене, което изразява неодобрение, омраза или агресия спрямо тях, показва изследването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 19:14

Пак има грешка в текста - написано е "Отворено", вместо по-правилното "Отровено" Общество.

29.11 2013 в 13:36

Отворено общество да идат в Англия да провеждат такива конференции и да правят проучвания за техния език на омразата - към кого е насочен той??? AAA?

29.11 2013 в 13:25

Хахх! Нека си имат своите права малцинствата.Защо не , нали. Но да ми настояват , че имат право да си крадат на воля , да ми разказват "истории" за съседна държава и да ми набутват в очите извратености? Да съм толерантен и любвеобилен? ХМ! Да се благодарят , че засега е само език на омразата...Щото , ако ги не подпукаме с шамари (най-малко) ще има : Ма кво стана с българските традиции и хилядолетната ни история!

29.11 2013 в 12:08

Моите впечатления пък са, че езикът на омразата на управляващите и техните агенти и агитатори е насочен предимно срещу интелигентните хора с морал. Така, както хунвейбините и Червените кхмери трепеха хората с очила.