Проучване: Езикът на омразата е насочен най-вече срещу роми, турци и хомосексуални

OFFNews 29 ноември 2013 в 10:25 2179 4

 

Езикът на омразата в България в най-голяма степен е насочен срещу три различни малцинства: роми, турци и хомосексуални, като ромите са основна жертва на враждебната реч.

Това показа проучване, поръчано от "Отворено общество" и представено по време на конференция за езика на омразата и ролята на гражданското общество. Изследването е проведено през юли 2013 година.

Ромите два пъти по-често съобщават, че са били изложени на език на омразата, в сравнение с другите две най-засегнати групи. 

Телевизията е основната медия за разпространение на езика на омразата в България. Интернет е втората по значение медия за разпространение сред младите и сред образованите.

През последната една година 68 % от хората, които са чували език на омразата, са го чували най-често от политици, а съответно 32 % – от журналисти.

Обекти на езика на омразата Източник: Отворено общество

 

58% от хората смятат, че държавата трябва да защитава представителите на ромската общност, хомосексуалните и чужденците срещу публично говорене, което изразява неодобрение, омраза или агресия спрямо тях, показва изследването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови