"Протестна мрежа" поиска оставката на Владислав Горанов

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2014 в 13:26 5283 22

"Протестна мрежа" поиска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов заради начина на прокарване на промени в пенсионния модел в България.

Поправките, които разрушават втория стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване - бяха прокарани без никакво обществено обсъждане, договорени на неделна среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев - във формат, от който работодателите бяха изолирани. Те бяха гласувани въпреки протестите, избухнали след огласяването на промените, и въпреки явното несъгласие на коалиционния партньор Реформаторския блок.

Сега задължително 5% от вноската за пенсионно осигуряване се отделят в лична партида в частен фонд, а останалите отиват в НОИ, където лични партиди няма, а постъпващите средства покриват част (по-малко от половината) от парите, необходими за пенсиите на днешните пенсионери. Законовите изменения отменят задължителното заделяне на 5% и предвиждат човек да може еднократно да избере дали да се осигурява за пенсия в НОИ и в частен фонд или всички пари да отидат в НОИ. Младите хора, които ще започнат да работят след 1 януари 2015 г. ще имат само 1 година, в която ще могат да изберат частен фонд. Преди това парите им ще отиват само в НОИ, а ако пропуснат да изберат фонд (без значение, че за тази 1 г. може и да не разберат за тази възможност), никога повече няма да могат да прехвърлят парите си в частен фонд.

"Протестна мрежа заявява категоричното си несъгласие с начина на провеждане на пенсионната реформа в страната. Набързо бяха гласувани промени в Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, без никакво предварително обсъждане и при явно аргументирано несъгласие от редица засегнати страни. За нас това е арогантна демонстрация на сила и пренебрегване на разнопосочните, но еднакво важни обществени интереси и замяната им с недемократичната управленска формула "някаква среща в един неделен следобед". Решението пренебрегва законово заложения принцип на открито тристранно обсъждане с бизнеса и социалните партньори", се казва в позицията им.

От "Протестна мрежа" мрежа напомнят записаното в програмата за управление на правителството, според която ще се провежда политика на прозрачност и ще има механизъм за гражданско участие при важни за страната въпроси с възможност за влияние върху управленските решения. Това е в пълен противовес на действията на управляващите.

В програмата пише още, че ще се прави задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове - принцип, който бе погазен при приемането на пенсионните промени.

Не бе спазен и принципът на открито управление.

"Подобни действия на приемане на важни законови промени при незачитане на базисни принципи са напълно недопустими. Настояваме за незабавната оставка на министър Горанов и заявяваме, че пренебрегването на гражданския интерес ще доведе до ескалация на натиска върху правителството и ще разруши напълно минималното гласувано му доверие.

Очакваме кабинетът да приеме оставката на Владислав Горанов като едновременно с това инициира обсъждане на темата за пенсионната реформа на две нива - публично и експертно", пишат от "Протестна мрежа" и настояват за оттеглянето на законодателните промени.

"Отказа от посочените действия ще приемем като отказ от спазване на принципите на прозрачност и гражданска отчетност в управлението, който ще доведе до незабавни действия за неговата промяна, тъй като няма да има друг възможен ход, освен оставка на цялото правителство", предупреждават от "Протестна мрежа".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2014 в 08:19

10 - и как комунистическият продукт буда ще е за предпочитане ?!?! Ще го предпочитат дс другарите му - за да довършат мародерските си набези.

За предпочитане е да изринем България от руски слуги и национални предатели !!!

22.12 2014 в 20:25

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

КОСТОВАШКИ ДСБрасти в > АТАКА .....

- ЕТО ТАКА СЕ ДЕВАЛВИРАТ постигнати успехи !!!

Въпросната Мрежа така си присвои и “заслугите” за Протестите.
Вярно – бяха доста Кресливи с много медийно време,
но останалата част от протестиращите бяха много по-многобройни.

Така с Кресливост на всяка цена
> се подменят ценности и става една безкрайна => ДСБрастия.

22.12 2014 в 16:58

"Редно е в такава новинка за искана оставка да се осветлят напълно действията на въпросната личност. Така ще стане ясно, че това не е "спонтанна грешка" а поредна от низа грешки!
Не трябва да се забравя, че Горанов е човекът „банкова ваканция“!
Този велик ум беше предложил на бмб-то "ваканция" за банките от 3 до 6мес! И последния го изплюща на масата в президенството като "последно 10". Един вид, видите ли колко съм умен!
роЗко да не се крие а да извади стенограмата от разговорите при него юни месец 2014!"

Напълно си прав, но не е нужно да иззребняваме. Горанов дори само заради изцепката си, че е нямал нужда от подкрепата на партии с 4-5% тряваше да си подаде оставката на секундата!

22.12 2014 в 16:53

Интересно явление е, наемниците на Лийдуей Медия Солушънс, агитиращи за Костоваците, да се крият зад "високоинтелектуални" чуждоезични имена.
Например:
hanseatic
spirit
dada
nene
Ramadan
ePEDAL
iseeEBEs
Кънчо Путкодеров
и си мислят, че тия имена ги възвисяват до Драгалевския "интелектуален" нужник.
Е, бъркат.
Повечето от тях са толкова тъпи, че и за гей-дружинката на Гъза не могат да кандидатстват.
Язък им за барута.

22.12 2014 в 16:24

След 14-ти коментар СПЕШНО викайте линейка. Тончо вече рита на умряло. По целия му екран пише само
ИВАН КОСТОВ


ха-ха-хаххххх!

22.12 2014 в 16:12

* Тролетариата!!!

22.12 2014 в 16:09

Абе, на педерано 20 не свършИха ли парите? Бахти тролеата!
ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ ИВАН КОСТОВ

22.12 2014 в 16:08

Днес Доган ми плати 5лв за 1000 коментара. Ако съм слушал щял да ми увеличи с левче следващия път. Аз не го правя за парите. Аллах е с мен.

22.12 2014 в 15:49

КОСТОКОКОВИТЕ зомбита !!!

Я си прочетете мненията САМО от преди ДВА дни !!!

А некъпания собственик на сайта и Педерастка Мрежа, да са така любезни да не ни навират в лицето Драгалевската миазма.

22.12 2014 в 15:39

защо сега се надава такъв вой, когато някой млад човек започне за първи път работа се разпределя служебно в частният задължителен доброволен фонд. А знаете ли кога може да се опише от този фонд и срещу каква сума. ето примерно от общите условия на Алианц - трябва да минат 2 години
"Промяна на участие и прехвърляне на средства от един Универсален / Професионален пенсионен фонд, в друг:
За промяна на участието и прехвърляне на средствата от един, в друг в Универсален / Професионален пенсионен фонд е необходимо да са изтекли две години от датата на сключване на първия осигурителен договор или от датата на служебното разпределение.
Процедурата по прехвърляне започва с подаване на заявление по образец (с нотариална заверка на подписа) до новоизбраното пенсионноосигурително дружество." това е от сайта на Алианц.