Министър Горанов: Ще надграждаме идеята за пенсионните промени

ОFFNews 20 декември 2014 в 13:00 1905 2

Няма да оттегляме промяната в пенсионното осигуряване, но ще я надграждаме.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в ефира на "Дарик", като подчерта, че всички основателни критики към пенсионните промени ще бъдат взети под внимание и ще бъдат направени поправки.

Горанов подчерта, че от 1 януари стартира дебат по темата, който ще приключи най-късно до края на март. Той допълни, че  не е чул нито един аргумент срещу това хората да имат право на свободен избор къде да отива вноската им.

Министърът изрази мнението си, че голяма част от състоялия се дебат за тези поправки е бил защо се правят бързо. 

Горанов изтъкна, че хората, които вече се осигуряват във фондовете, трябва да положат специални усилия, за да се върнат в НОИ. В противен случай те ще продължат да се осигуряват в съответните избрани фондове, каза той.

Според финансовият министър е въпрос на дебат дали и в НОИ ще има лични партиди, но в приетото решение се предвижда, ако някой п иска да се върне в държавното обществено осигуряване, да се върне в солидарния фонд в НОИ.

"Би могло да се вземе и такова решение - да се създаде универсален фонд, който се управлява от държавата. Аз не смятам, че това е най-удачното решение, но това ще е предмет на дебат от Нова година до 31 март", допълни Горанов.

Той посочни още, че у нас допълнителното задължително пенсионно осигуряване,  не се явява допълнително, "защото вноската, която се отделя за него, е за сметка на вноската за солидарното осигуряване.

"Ако когато се създаваше моделът, беше взето решение осигурителните вноски на лицата, родени след 1959 година, задължително да се увеличат и тази сума да отиде в универсалните фондове, това щеше да е допълнително задължително пенсионно осигуряване. Сега имаме просто конкуренция на двата алтернативни модела за лицата, родени след 1959 година и преди 1959 година", коментира Горанов.

Според финансовия министър основният проблем в това е, че няма гаранция дали моделът ще покаже ефективност в момента, в който лицата се пенсионират. 

"Родените преди 1960 година, се пенсионират с 29 на сто по-висока пенсия от държавното осигуряване спрямо хората, родени след 1959 година, като се очаква за сметка на вноската във втория стълба, която не е постъпила в първия стълб, да се получи това допълване, което се предполага концептуално, че ще е повече от липсващите 29 на сто и сборът на пенсията от първия и втория стълб ще надмине пенсията, която се формира от първия стълб, но това е хипотеза, която не е задължително да се състои така", обясни Горанов.

Той допълни, че ако по една или друга причина много хора решат да прехвърлят парите си в НОИ, "това предполага един ликвиден натиск към фондовете, но няма да позволим да губят от активите си заради това решение".

"Ако шестте месеца не са достатъчни, би могло да се увеличат или да се създаде в рамките на дебата между 1 януари и 31 март такъв модел на изравняване на сметките между универсалните фондове и НОИ, ако има движение на средства между тях, така че инвестираните средства в различна по степен ликвидност на фондовете, да не бъдат застрашени", каза Горанов.

Министърът подчерта, че парите от частните пенсионни блогове не са нужни на НОИ в момента:

"Нямаме бърза работа да трансферираме, да осребряваме активите на фондовете и са ги трансферираме в НОИ. Възможно е законодателно решение, с което определените инвестиции, които преимуществено са в държавни ценни книжа, български или европейски, да бъдат държани до падеж, тоест да не бързаме с развалянето на тези инвестиции, от което потенциално би могло да се получи загуба, а да ги оставим така, както са държани до падеж".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!