Quantcast

Протестът е символ на 2013 г.

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2013 в 20:43 4770 12

Протестът от 14 юни 2013 г.
Протестът от 14 юни 2013 г.

2013 г.  – „протест“ и „оставка“, 2014  г. – „морал“, „избори“ и „успех“. Това е най-кратката равносметка за отминалата и най-концентрираното очакване за идващата година, показва декемврийското национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч.

To e проведено в периода 30 ноември – 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

„Протест”  е символът, определен  с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата  година. Носители на протеста са и три от поставените в топ 5 събития на 2013-та  –  гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след  избора на Д.Пеевски за шеф на ДАНС (26%), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%).

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години. Четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки  в края на годината – икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението, външните оценки за ситуацията в страната,  липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на 6.7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014г. 70% от тях са до 30 г., а още 15% - до 40г., 26% - с висше образование, и 48% - със средно. Досегашните проучвания на агенцията сочат, че около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000  души ще напуснат  България в близко бъдеще.

Партиите и политиците продължават да губят доверие, както заради неспособността си да зададат ценности и стандарти в публичния живот, така и заради вътрешните си скандали. БСП (16.5%) и ГЕРБ (15.8%)  остават почти плътно една до друга, но с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври. НФСБ  извлича дивиденти от скандалите в Атака и започва да привлича по-голямата част от националистическия вот – 3.5% за партията на В.Симеонов срещу 2.7% за тази на В.Сидеров. ДПС (6.1%) запазва позициите си, също както и Реформаторският блок (6.9%), чиито потенциални избиратели обаче съхраняват облика си на силно колебаещ се електорат.

Макар и по-бавно, продължава ерозията в доверието и към премиера Пламен Орешарски. Към момента положителните оценки за дейността на Пламен Орешарски (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

И през декември, нито една от ключовите държавни институции не успява да излезе от негативната спирала на недоверието:
Одобрението за парламента се е закотвило на дъното от 10%. Намалява и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков - от 20% на 18%.


Отношението към президента Росен Плевнелиев остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%).


Аналогична е тенденцията в мненията за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни) и всички институции на съдебната власт.
Положителен баланс на доверие в края на годината запазват единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова (35% : 26%), еврокомисарят Кристалина Георгиева (34% : 22%) и националният омбудсман Константин Пенчев (32% : 19%).Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014-та. 38% са оптимистите и 29% – песимистите за следващата година. Надеждите са концентрирани около три символа  – „морал”, „избори”, „успех”.  От  постигането им до голяма степен ще зависи, дали ще се оправдае събудилият се оптимизъм за промяна и най-вече, за повече морал в политиката.За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2014 в 20:14

ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаОставка ОставкаОставкаОставк.ОставкаОставкаОставка
ОставкаОставкаОс ,к..ОставкаОставкаОставка
ОставкаОставк ставк .ОставкаОставкаОставка
ОставкаОст .каОстав аОставкаОставкаОставка
....... авкаОста . каОставкаОставкаОставка ОставкаОставкаОст. каОставкаОставкаОставка ОставкаОставкаОставк ОставкаОставкаОставка ОставкаОставкаОставка ставкаОставкаОставка
ОставкаОст . аО тавкаОс авкаОставкаОставка
ОставкаОставк .ставкаОста .. ставкаОставка ОставкаОставкаОставкаОставкаОст ..... авка ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаО. авка ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаО. авка ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаО. авка ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаО. авка ОставкаОставкаОставкаОставкаОставк. ставка ОставкаОставкаОставкаОставкаОс. вкаОставка ОставкаОставкаОставкаОстав . ставкаОставка ОставкаОставкаОставкаО . вкаОставкаОставка .................... ОставкаОставкаОставка
ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаОставка
ОставкаОставкаОставкаОставкаОставкаОставка

17.12 2013 в 12:04

Две минус ше е като те сритам в топките, гнидак.Иначе слабо или не -не си дорасъл да оценяваш,ръб.

17.12 2013 в 10:42

да се броят протестиращите не е коректен критерий.много ясно ,че всеки пази здравето си и работното си място..има проценти неточност и в социологията,но да тържествуваш самодоволно ,когато се крепиш на най-безпринципен съюз (С 8процента подкрепа)и с 18 % подкрепа на правителството е нонсенс,меко казано..а да крещиш "няма алтернатива" е профанизиране и отнемане най-демократичното право на суверена.хайде стига сме пяли :''Води ни партиьо.."видяхме къде ни отведе..

17.12 2013 в 10:29

Много слабо.

Две минус.

17.12 2013 в 08:52

Алфа Рисърч не беше ли агенцийката на Кривогледия Фъфляк с Голф Игрището? Или беше на другия червив хрантутник - Червен Кольо? Щом тия верни партийни пумияри вадят такива данни, значи реалните са x2.

ОСТАВКА! ИЗБОРИ! ЛУСТРАЦИЯ! СЪДЕБНА РЕФОРМА!

17.12 2013 в 02:05

Хора, призив за оставка, Боко ще ни подкрепи
и за сините миндили - купища пари.
Аз пък искам СССРъ, даже да се посеръ.
Като виден информатор, включи се гъзолизатор и
си пожела европа, ха дано да го опее попа.
Лордовете не са малко, тъпички обаче , жалко.
За стотинка или две, със лайненца по устата
появи се Ludlustrator и завърши той пасажа, чакай ся ши ти разкажа.
За червените миндили дето в гъз са му бодили и за ялови протести
ХОРА ВИЕ СТЕ ГРОТЕСКНИ

16.12 2013 в 22:40

БАлкански, фуражко мазна, пак ли ти първи, бе гнидо. Тоя Кутев страшна организация ви е спретнал. Поен пици дава ли ви в мазето на позитано?

16.12 2013 в 21:13

протестирай те още ден-два, па после празници. Време за почивка...., и от 01.01.2014 пак на площата - "Оставка...""Оставка...""Оставка...""Оставка..."

16.12 2013 в 21:02

"Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от

надежда за промяна към по-добра 2014-та. 38% са оптимистите и 29% – песимистите за следващата година. Надеждите са концентрирани около три символа – „морал”, „избори”, „успех”.


:) :) :)

Брейй, дали не сме свидетели на ПРОМЯНА в българската НАРОДОПСИХЛОГИЯ?!?

16.12 2013 в 20:58

Как бе :) Дори на теб "работния" ти ден от половин година минава под надслов: ОП1:ОСТАВКА- "Ко?! Не".