Протест в София срещу добива на шистов газ

ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2014 в 21:08 3283 19

Протест срещу добива на шистов газ.

Снимка Сергей Антонов / Архив.

Протест срещу добива на шистов газ.

Днес в София се проведе протест срещу добиването на шистов и въглищен газ в Добруджа, съобщи "Дарик".

Около 50 активисти се събраха на "Попа" и шестваха в центъра на столицата. Исканият им включваха въвеждане на реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията - хидравлично добиване на територията на страната.

Активистите заявиха още, че добивът на въглищен и шестов газ неминуемо са обвързани с фракинг, което е в разрез с действащия мораториум, както и че държавата е първата нарушителка на собствените си закони.

Протестите започнаха преди няколко седмици с информацията, че Екоминистерството и Икономическото ведомство са разрешили проект на американска компания за търсене и проучване на природен газ в района на Вранино. Двете институции заявиха, че става дума единствено за проучване на наличие на нефт и природен газ, а не за добив на такива.

Днешният протест стигна и до двете министерства, където събралите се изразиха своето недеволство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 21:22


Помисли си, какво означава, че само 50 човека са на този протест.

Ama курволяк смотан смарангясън, ония от триста и низнам колку си дни кът биа тъпанти дън би да бяа повиче му курволето?!
Дейба долната ти брантия дейба! Тъй штъ натегнъ чи няма а маиш кожичката да си смениш!

25.09 2014 в 20:52

Мина доста време

25.09 2014 в 20:51

Пост 19 се отнася до българина дясно на екрана. Докато го публикуват,

25.09 2014 в 20:18

Да приемем, че на тебе лично никой не ти е платил.Защо тогава приемаш да защитаваш каузи, с които не си наясно? След като не си експерт какво правиш там? Къде са ви експертите? Или е само някой казал, друг не дочул, трети не доразбрал...Помисли си, какво означава, че само 50 човека са на този протест.Значи, има нещо сбъркано. България трябва да е наясно, какво има в недрата й.Всякакви забрани за такава информация обслужват чужди интереси.

25.09 2014 в 16:19

Твърде е интересно защо ако Русия плаща за протестите срещу шиста, Овъргаз, собственост на Газпром, кандидатства за същия този участък Вранино в Добруджа преди 4 години. Същия участък със същите методи на добив.
Защо?

25.09 2014 в 15:27

Става въпрос за проучване, а не за добив!!! Тези "екоактивисти" или не правят разлика, или изпълняват нечия поръчка!

25.09 2014 в 13:02

Да се добива газ в малка българия е малоумщина.
Ако някой си спомня бездънната яма която се отвори в Русия е точно зара ди тези добиви.
Не е никак идейно да се унищожат плодородни територии.

Според мен целият свят е решил да си избива комплексите на балканите. Мерене на гинетали и то на Балканите. То не беше шистов газ, то не беше ядрен реактор който не е строен никъде по света или южен поток.

Чудя се тези които плюят протеста кой им плаща. Май вие се водите от предобеждения и взимате нещичко под масата.

До кога България ще се дели. Всички се плюят едни други, за да вземат едни пари и накрая все България набутана.
Няма ли да се вземете в ръце и да погледнете кое най-екологично, най-добро за нашата малка страна. Всички ли в тази страна са малоумници които само ламтят за пари, които няма да им трябват на оня свят.
Неможе ли поне веднъж България да е различна и да прави нещо за себе си, а не да ближе чужди задници и да служи на чужди интереси....

25.09 2014 в 11:30

Ха,те не искали в Добруджа шистов газ,ама еко-проекта Южен пАток искате???С нашите пари???Няма как мушмуроци.
А онази пародия на хайдутин вдясно на екрана.....,смях.

25.09 2014 в 10:45

Вие като не живеете в ДОбруджа много ви е лесно да коментирате,че това са протести платени от Путин . НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ , КАТО ИСКАТЕ ДОБИВАЙТЕ СИ ШИСТОВ ГАЗ , НО НИЕ В ДОБРУДЖА НЕ ИСКАМЕ !

25.09 2014 в 10:23

Въпрос от стратегически интерес на Русия е забраната за добив на шистов газ. Русия финансира тези протести в цяла Европа с милиони долари. Дано най-после имаме разумно и твърдо правителство, което да продължи проучванията за добив на шистов газ и въобще диверсификацията на газовите доставки. Тези протести са платени и пренебрежими. Червената клика не й мигна окото от 50 000 протестиращи, 50 човека не би трябвало да са проблем за никое правителство.