Протест срещу Луковмарш: Без нацисти по софийските улици

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2018 в 15:21 4962 5

Снимка БГНЕС

Протестно шествие срещу ежегодното провеждане на Луковмарш под надслов „Без нацисти по улиците ни!“ се състоя и тази година в столицата.

Граждани се събраха, за да изразят позицията си против Луковмарш в градинката до сградата на Музея за история на София.

„Луковмарш се е превърнал в шествие на неонацистки идеологии, на хора, които се опитват да възвърнат този тип идеология в общественото пространство и то с подкрепата на политици във властта“, заяви пред БГНЕС Галина Лачева от организаторите.

Тя коментира, че от години на думи провеждането на това шествие е заклеймено от властите, но на практика не се забранява и се провежда невъзпрепятствано.

"Ние сме тук, за да покажем, че има хора, които са против всякакъв дискриминация, насилие, тоталитарни режими и за свободата на хората ,и желанието на хората да живеят в справедлив, и свободен свят“, подчерта Лачева.

От своя страна Ирина Борова посочи, че ако властите пожелаят могат изключително много да се заядат с Луковмарш за антидемократична идеология, за екстремизъм. Службите знаят какви хора присъстват на този марш, убедена е тя.

„Тук има изключително много неонацистки организации, патриотични. Виждаме, че национализмът е във възход. Той е във всички етажи на властта. Затова липсва и политическата воля да бъде спрян Луковмарш“, категорична е Борова.

Шествието против марша ще достигне и сградата на Столична община.

„Ще протестираме и пред Столична община, защото общината проявява изключително лицемерие за поредна година. Йорданка Фандъкова участваше на конференция против езика на омразата и екстремизма. В същото време Луковмарш най-вероятно ще се проведе без проблеми, просто с по-голям полицейски ескорт“, коментира Борова.

Шествието ще премине и покрай Административния съд и ще приключи пред Столична община.

„Пред съда ще кажем, че реално няма значение дали Луковмарш е законен или не, защото той в крайна сметка пропагандира една човеконенавистна идеология, която е антидемократична“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

4

SC

17.02 2018 в 17:30

„Виждаме, че национализмът е във възход.“
Защо ли? Отговорът - в третия закон на Нютон.

27639

3

sottozero

17.02 2018 в 17:20

"Пред съда ще кажем, че реално няма значение дали Луковмарш е законен или не, защото той в крайна сметка пропагандира една човеконенавистна идеология, която е антидемократична“, каза още тя."

Аз съм с леви убеждения и не съм във възторг от тоя Луков, но горнота изказване не се нуждае от коментар, ЕВРОГЕЕВЕТЕ не се интересуват законен ли е този марш, а само от собствения си светоглед.