БНС: Ген. Луков не е бил нацист, другарувал е с евреи

OFFNews 14 февруари 2018 в 14:31 6708 2

Снимка Сергей Антонов

Личността на ген. Христо Луков изобщо не е противоречива. Той не е нацист и не е антисемит. Имал е и приятели евреи. Това е видно от неговия дневник, който се съхранява в Националната библиотека. Там има записани рождените дати на негови приятели евреи, за да не забрави генералът да ги поздрави. Това заявиха организаторите на шествието Луковмарш от "Български национален съюз".

Според тях Луков е бил националист и герой, който е защитавал единствено българските национални интереси. Благодарение на него се осуетява покупката от страна на Германия на частното по онова време дружество Петрол и то става впоследствие българска държавна собственост, заявиха още от организацията.

Тази година Луковмарш ще е в събота. Шествието ще тръгне от бившия Партиен дом в 17:30 ч. Според организаторите в него се очаквало да се включат между 1500 и 2000 души.

От Български национален съюз се оплакаха, че имали лоша комуникация по отношение на провеждането на събитието със Столична община. Според тях кметът на столицата Йорданка Фандъкова правила опити да промени характера на манифестацията и да вместо това да се проведе поклонение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

14.02 2018 в 17:22

Като при всеки български политик интересът е бил определящ мотив за личността му. Това разбира се не му е пречело да проповядва крайни нацистки и антисемитски възгледи. Също както останалите легионери, ратници, батници и всевъзможни конкуриращи се профашистки организации-реплики на хитлерюгенд. Техните лидери, непознати за повечето хора, са до голяма степен реабилитирани от новата ни власт и имат всевъзможни паметници, улици и ордени посмъртно. Вероятно нещо подобно би се случило и с Луков, за което говори предложението на Фандъкова за поклонение. Неофашистите обаче държат да го използват за хоругва.

11464

1

Sin

14.02 2018 в 15:15

Всички, които се чувствуват българи и антикомунисти, трябва да присъстват. За да честваме един истински български герой, очернян десетки години наред от комунистите и директните му физически убийци. Т.нар. политичка от БКП Буруджиева е дъщеря на физическия убиец на ген. Луков. Какъв безсрамник трябва да си, що за изчадие адово, да имаш очи да дискутуираш изобщо - не, а директно да участваш в потъпкването паметта на един от най-големите български герои като дъщеря на физическия убиец !?!?