Прокурор: КТБ е давала заеми на секретарки и портиери с фиктивни фирми

"Ако бъдат събрани доказателства срещу Цветан Василев, няма да има чадър над него"

ОFFNews 19 юли 2014 в 12:30 17040 11

Около 90% от общия кредитен портфейл на КТБ е към фирми на свързани с банката лица. Много от тези фирми са свързани не в юридически, а във физически смисъл с КТБ - регистрирани са на секретарка, портиер, шофьор, архивар, охранител.

Това коментира в прокурор Иван Гешев, който работи по случая, в интервю за в. "24 часа".

По думите му колкото по-големи и по-бързо отпускани са били рисковите кредити, толкова по-тънки са техните досиета. За някои липсват основни документи - като например за това кога е основана фирмата, какво е финансовото й състояние и т.н. 

За част от тези заеми не са предоставени обезпечения или пък предоставените не отговарят на отпуснатите суми. Ливада, панелно жилище или празна разплащателна сметка например са посочени като гаранция за огромни кредити.

Отпускани са заеми и на служители на фирми, включително и охранителни, които охраняват офисите на бул.“Цар Борис” 159, където има офис на КТБ и е седалището на дружеството “Бромак”, добавя следовател Иван Иванов. Той разказва, че един от разпитаните свидетели е охранител, на чието име са регистрирали фирма, подписал е документите и на нея е отпуснат голям кредит. Той не знае какво е цесия, какво е годишен финансов отчет, знае, че има някакви кредити, но не знае колко милиона, има земи, дава ги под аренда, но не знае на кого. Получава 500 лв. заплата, има 3000 лв. потребителски кредит и вноската му е около 150 лв. месечно, направил си е сметката, обяснява следовател Иванов.

Бившият вече шеф на КТБ Цветан Василев може да бъде привлечен като обвиняем, ако срещу него бъдат събрани доказателства, казва прокурор Иван Гешев. По думите му засега обвиняеми са само касиери и счетоводители, понеже да тях има достатъчно данни, че са извършили престъпление.

"Няма да има чадър над никого, за българската прокуратура няма свещени крави", казва обвинителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!