Прокуратурата пресява случаите с бежанците по "хуманитарни подбуди"

OFFNews 17 септември 2013 в 16:11 2407 1

Сотир Цацаров и Цветлин Йовчев.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил случаите на задържани незаконно преминаващи границата чужденци да бъдат разглеждани поотделно, като се прави преценка на подбудите, накарали хората да напуснат страната си.

"Основното мнозинство от тях са хора, които пресичат границата ни поради преследване в страната, от която идват, и поради чисто хуманитарни подбуди – търсене на нормален живот", аргументира се Цацаров като обясни, че прокуратурите в Елхово и Свиленград ще бъдат задължени да разглеждат конкретно всеки случай на незаконно преминали държавната граница.

Така на практика от някои от незаконно преминалите границата ще бъде сваляна наказателната отговорност, ако се окаже, че те са напуснали страната си заради репресии и за да спасят живота си. 

По думите на Цацаров през 2011 година Районният съд в Елхово е осъдил 47 души за незаконно преминаване на границата, 33-ма през 2012 година, а до средата на септември тази година цифрата е достигнала до 426-ма осъдени. В Районния съд в Свиленград отбелязват относително доста по-малко увеличение – 239-ма през 2011-та, 279 през 2012-та и 389-ма до средата на септември тази година.

Цацаров беше категоричен, че Държавната агенция по бежанците трябва да бъде по-активна при осъществяването на задържанията, тъй като в момента цялата тежест по решаването на хуманитарния проблем пада върху служителите на вътрешните работи. "Искам служители на Държавната агенция по бежанците тук, в разпределителния център", категоричен беше Цацаров, който заедно с вътрешния министър Цветлин Йовчев инспектира работата на разпределителния център в Елхово. В центъра ще става пресяването на случаите на заловени на границата бежанци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки