Прокуратурата повдигна обвинения на Дивизиева

OFFNews 08 май 2014 в 10:42 6673 13

Прокуратурата повдигна обвинения на Мария Дивизиева, шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски.

Тя е разследвана по аферата с шефа на Апелативния съд в София Веселен Пенгезов за източване на евросредства по Оперативна програма „Административен капацитет“.

Дивизиева се появи в сградата на ДАНС в София, където се намира спецзвено на прокуратурата, с адвоката си. На излизане от там, тя каза, че цялото обвинение срещу нея е недоразумение. 

Прокуратурата не ѝ е наложила мярка за неотклонение. 

На 28 април Веселин Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК. Става въпрос за проект за изграждане на информационна система на военните съдилища, която е спечелен преди 6 години от Военно-апелативния съд, чийто председател е бил Пенгезов.

Пенгезов е обвинен в извършване на общо четири престъпления във връзка с проекта, като в три от тях той е посочен като помагач на полк. Петър Петков за извършване на длъжностно присвояване, а четвъртото му обвинение е за военно длъжностно престъпление по проекта. 

Според прокуратурата Дивизиева, която по това време е била зам.-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет", е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица.

От прокуратурата съобщиха, че в периода 29.04.2009 – 26.11.2009 г. Дивизиева умишлено е улеснила в качеството си на помагач Петър Петков да предостави неверни сведения пред Дирекция ОПАК. Неверните сведения са отразени в Окончателен технически доклад от 26.11.2009 год. и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. По посочения проект обществени поръчки не са били провеждани. Мария Дивизиева е съдействала чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки - престъпление по чл. 248а, ал. 3 вр. ал. 2 пр. 1 вр. чл. 20 ал. 4 от НК. Според закона предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева

Прокуратурата е уведомила председателя на ДАНС за повдигнатото обвинение с оглед допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева.

„Това е недоразумение, защото в голяма част от периода, за който съм обвинена, аз не съм била на този пост. Надявам се името ми да бъде изчистено, аз не съм извършила престъпление”, каза Дивизиева пред журналисти на излизане от прокуратурата. И допълни: „Обвинена съм, че съм помагала на Петър Петков да представи неверни данни по програма. За мен това е недоразумение, абсурдно е".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!