Прокуратурата изрови трупа на Чакъра, разследват Бойко за убийството му

OFFNews 15 ноември 2013 в 15:16 4661 1

Опожарената къща на Чакъра
Опожарената къща на Чакъра

 

Ексхумация на тялото на Тодор Димов-Чакъра е била извършена от експерти по поръчка на Военноокръжната прокуратура в София.

С постановление на главния прокурор разследването за смъртта на Чакъра беше възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, след като изготвено след като Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с осъдително решение срещу България.

"На 13 и 14 ноември 2013 г. екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, извършиха допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов /по прякор „Чакъра”/ край гр. Харманли, местността „Юрутлука”. Димов е бил намерен мъртъв в дома си, след проведена специализирана полицейска операция от органите на МВР на 10 срещу 11 декември 2003 г. Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи /поражения/ от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед", се казва в прессъобщение на Прокуратурата.

В него се казва, че по предложение на експертите е извършена и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на община Харманли. "С оглед необходимостта от експертно изследване, от останките бяха иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му. Всички действия бяха извършени при стриктно спазване на НПК, със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия - неговата сестра и един от синовете му.

През декември 2003 г. Тодор Димов се бе барикадирал във вилата си край Харманли и в продължение на часове стреля по пристигналите полицаи. По заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, къщата на Чакъра е обстрелвана с гранатомет. По-късно следствието приема, че Димов сам се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от подпалването на къщата в резултат на обстрелването. Делото в Европейския съд по правата на човека бе образувано по жалбите на съпругата на Чакъра - Вера, и синовете му - Добромир и Данаил. Евросъдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

Бившият премиер вече даде показания по възобновеното дело. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови