Проф. Рачев: Замърсяването на морето не е от вчера

Тези, които са тръгнали на море, просто да му се радват, вълните намаляват, добави климатологът

OFFNews 18 август 2023 в 08:41 2458 0

Проф. Георги Рачев

Снимка Архив

Проф. Георги Рачев

Внимателно прочетох проучването за замърсяването на водите на няколко плажа. Това не е от вчера. Пречиствателните станции не могат да поемат това натоварване през юли и август. Към това трябва да се добави втори проблем – незаконно заустени води в морето и реките. РЗИ трябва да се вдигнат и да публикуват данни, а не да вземат една проба и да чакаме две седмици какво ще се случи. До Марс ли пътува тази проба? В събота и неделя редовно се заустват води. Не може ли да има един мобилен екип, който да реагира и да вземе проби? 

Това коментира проф. Георги Рачев по бТВ по повод излязлата вчера информация за замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата, което установи съвместна проверка на учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители" на плажове по Южното Черноморие. 

Морето беше бурно, но вече се успокояват нещата, каза още климатологът. „Казаха, че до края на август морето няма да става за къпане. Защо да не става? Аз не мога да разбера. През няколко години се случва да има силно вълнение. Това ще се изчисти, ще попие. Днес вълните се около метър и половина. В понеделник ще са около метър, а в четвъртък – 30 сантиметра. Тези, които са тръгнали на море, просто да му се радват, добави той.

„Антициклонът "Лоте" отслабва. До края на месеца ще бъде слънчево, сухо и топло, подчерта климатологът.

Температурите в България и Балканите ще са между 35 и 37 градуса. 

През следващата седмица в София максималните температури ще са над 30 градуса, а минималните – около 20 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика