Преживяемостта на децата с онкохематологични заболявания в България се увеличава, показа световно проучване

Александра Маркарян 26 май 2018 в 14:45 5261 0

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

С 10% се е увеличил броят на децата с онкохематологични заболявания в България, които преживявят 5 и повече години след диагностицирането им. Данните се отнасят за острата лимфобластна левкемия и малигнените лимфоми, а процентното увеличение е отчетено за 20-годишен период. Те бяха изнесени днес от доц. Валерия Калева, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в университетска болница „Света Марина“ - Варна, по време на 17-ата национална среща между водещи лекари и журналисти, организирана от фондация „МОСТ“ („Медии, общество, семейство и традиции“) в к.к. "Албена".

Източникът е Програмата за световно проучване на преживяемостта при раковите заболявания CONCORD. То обхваща периода от 2004 до 2014 г., 71 държави и редица заболявания при възрастни и деца. Две от локализациите са левкемии и лимфоми.

Сред причините за увеличената преживяемост са по-добрата диагностика, по отношение на бързина и прецизност, и въвеждането на нови медикаменти.

"Моята задача е да отправя посланието, че детските онкохематологични заболявания са лечими и инвестициите в тази област си заслужават изключително много", подчерта доц. Калева в презентацията си в рамките на срещата, проведена под надслов „Организация на здравеопазването“.

Тя коментира и данните за смъртността.

„Процентът 84 не трябва да ни задоволява. Казано с други думи, ако са заболели осем деца, едно няма да оцелее. Затова, гледайки напред в бъдещето, мислим за тези 16%, които няма да оцелеят“, подчерта тя.

Детските злокачествени заболявания в България не са повече от 140-150 за година. В световен мащаб те са под 1% от злокачествените заболявания изобщо, но сметнати в години загубен живот те се нареждат на четвърто място след карцинома на гърдата, белия дроб и дебелото черво, коментира доц. Калева.

През последните 20 години злокачествените заболявания продължават да са на второ място по честота за смърт в детска възраст, следвайки инцидентите – основно катастрофите.

Около 30% от всички злокачествени заболявания се дължат на острата левкемия, следвани от туморите на централната нервна система.

Последните данни от САЩ и Великобритания показват „бавна, но стабилна тенденция за увеличаване на честата на злокачествените заболявания“. Причините не са уточнени, защото няма научни проучвания в тази сфера. Предполага се, че могат да бъдат свързани с промените в околната среда, а също и с подобрените диагностика и достъп до медицински грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови