През 2030 г. българките ще са най-дебели в Европа

ОFFNews 06 май 2015 в 20:20 8690 4

Световната здравна организация прогнозира в свой доклад, че през 2030 г. българките и белгийките ще са най-дебелите жени в Европа, а на континента като цяло ще се забелязва невиждано досега ниво на затлъстяване.

Р-р Лора Уебер от Британския здравен форум подчертава, че е необходимо да се вземат спешни мерки срещу затлъстяването.

Според СЗО най-зле ще бъде в Ирландия, където през 203- г. 89% от мъжете и 85% от жените ще са с наднормено тегло или затлъстяване. Българските мъже засега не се предвижда да са на върха на класацията по затлъстяване и наднормено тегло, но въпреки това процентите ще скочат рязко.

Организацията е проучила данните от 57 страни, като са заключили, че най-тежки проблеми като цяло с наднорменото тегло ще имат Узбекистан, Ирландия, Исландия, Латвия, Малта, Естония, Испания, Чехия, Полша, Гърция, Норвегия, Казахстан, Англия, Турция и Португалия.

Обратна тенденция има в Холандия, където броят на хората с наднормено тегло намалява и през 2030 г. те ще са 43% и 9% спрямо 44% и 13% през 2010 година.

Д-р Уебер не мисли, че има универсално решение за справяне с проблем, но правителствата трябва да положат повече усилия за ограничаване на рекламите на нездравословна храна и за това здравословната храна да е по-достъпна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови