Правителството прие стратегия за образование с таблет и телефон

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2014 в 19:15 1753 10

Снимка sxc.hu

Правителството прие „Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката: 2014-2020 г.“

Нейната основна цел е да осигури равен достъп до образование и научна информация по всяко време и от всяко място – от стационарен компютър, лаптоп, таблет, мобилен телефон.

От допълнително осигурените в бюджета за 2014 г. 100 млн. лв. за образование, 15 млн. лв. се предоставят за ИКТ (информационни и комуникационни технологии) инфраструктура, платформа за е-обучение, безжични мрежи в училищата, електронни уроци и др.

Националната електронна платформа ще предоставя обучение с електронни учебници и помагала.

Правителството очаква, че новите технологии в преподаването ще доведат до намаляване на броя на отпадащите от образователната система, по-високи постижения в усвояването на учебното съдържание, придобиване на нови полезни умения – презентационни умения, работа в екип и др.

Стратегията включва три етапа. В краткосрочния (2014-2015 г.) ще бъдат направени ключовите инвестиции. Предвижда се изграждането на единна високоскоростна оптична мрежа, свързваща регионалните инспекторати по образованието, висшите училища и научните центрове, което ще позволи използването на съвсем нов род интегрирани услуги, свързани с комуникация, обмен на документи в реално време и безхартиен документооборот, достъп до бази данни, мултимедийни файлове и др.

Планирано е в поне 50 на сто от всички училища и в научните институти да бъде осигурена безжична мрежа. Въвеждането на този етап на национална електронна платформа за управление на обучението и съдържанието ще даде възможност за електронно обучение и интегриране на сегашните електронни помагала и бъдещи електронни учебници.

Средносрочният етап – „Мобилност и сигурност“, обхваща периода 2016-2017 г. В него се планира осигуряване на трайна оптична високоскоростна свързаност до образователните институции, позволяваща работа с мултимедийни помагала в реално време, осъществяване на съвместни открити онлайн уроци и др.; отваряне на образователната и научна среда към мобилни устройства и начало на успешни практики в мобилното обучение (m-learning); въвеждане на цифрова платформа за видеообучение, телеконференции и развойна дейност, която ще позволи дистанционни връзки с научните и образователни институции в други държави и ще насърчи съвместната дейност по научни проекти; осигуряване на електронни помагала с интерактивно съдържание по всички общообразователни предмети.

Дългосрочният етап (2018-2020 г.) е „Универсалност и устойчивост“. Визията за него е създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение (u-learning), преминаване към електронни учебници по всички предмети, виртуални класни стаи и лаборатории, национална система за онлайн изпити и външно оценяване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2014 в 13:06

Всъщност идеята е хубава преди 6-7 години имаше инициатива за евтини компютри за третия свят, борбата беше да са под 100 долара, а сега има таблети под 100 лева пък ние след поредното управление на турци и комунисти сме в третия свят, така че 15 млн / 100000 ученика са 150 $. При положение, че таблетите в магазина са 70 лв, ще има и за таблети и за крадене. Това че некадърниците няма да научат на нищо децата е факт. Дори да не откраднат всички пари ще дадат на децата по-лош ресурс от това, което те ползват в телефоните си. Копи-пейст от толкова отдавна си има своите рискове, но на кой ли му пука - това са си 100 млн. за крадене.

03.07 2014 в 12:18

Значи това, че децата ще държат таблети в ръце автоматично ще повиши нивото на тяхното образование? Нашите родители по-малко образовани ли са били? Ако не се полуцхи нещо като ucha.se значи целта не е била образование... Само че, по този план това ще стане ясно когато вече са направени основните инвестиции...

03.07 2014 в 10:06

Малко е тъжно и смешно това. 2020.... софтуерната академия "Телерик" отдааавна има страхотно онлайн обучение.

02.07 2014 в 21:44

Пълни глупости сте написали тук. А за коментарите за Дудука да не говорим. Програмата ИКТ приоритетно е направена за терминални устройства. Останалото каквото дойде,но при бюджет от 15 млн. и заявки от училищата за 50 млн. май нищо друго няма да дойде. Поредната глупава програма в образованието.

02.07 2014 в 20:10

Личен опит - елеминирането на книжните учебници, ще бъде огромна грешка, на системата. Вярно е, знанието е знание и как ще го прочетеш има значение в индивидуален план. Но? Непрестанното облъчване на мозъка от компютъра, притъпява ума и води до зацикляне, при стремежа да се абсорбира техническа информация и т.нар. технически и химикобиологически науки. Защо ли? Защото облъчването на мозъка с ултра лъчи го привежда в защитна реакция и тогава той отделя огромна енергия да се самозащити и изолира от облъчването, а не да изпитваш удоволствие от ученето. Биохимическа реакция на организма. Но родните законотворци просто пишат закони и не осмислят последиците често. То впрочем и другаде е така. Да на прогреса! Да на таблети, компютри и смартфони! Но? По-доброто за обучение си остава книгата, написана достъпно за всеки етап от учението! Впрочем, икономия може да се направи, ако има и училищна библиотека. Всеки си взема учебник и в края на годината го връща! Ако иска да си купи да си купи! Препоръчвам този стар изпитан метод, като по-ефективен! Защото е и по-здравословен и освен това, написаното в книгата е по съвсем различно възприятия и за ума. Разбира се ,съм за електронни книги, статии, но базата, това което е фундамента, Математика, Физика Електротехника, Химия.... и др. точни науки е хубаво да е учено от книги! Друг е въпроса автора как го е формулирал? Но е по-доброто като ефект. Компютрите икономисват хартия, но пък горят ток, а той се произвежда и от АЕЦ, ВЕИ,...значи пак има разходи... Економикса е всеобхватна наука. Евтиното на пръв поглед, често излиза скъпо впоследствие.

02.07 2014 в 19:57

Какво стана сега? Бареков се оказа прав, за таблетите, нищо, че преди няколко месеца се надсмивахте над идеята му.

02.07 2014 в 19:48

Това беше идея на Бареков и неговата партия, но към нея беше подходено с насмешка, а сега?

02.07 2014 в 19:46

има нещо гнило в това правителство. Идеята е много позната-от Бареков .А те уж я оплюваха. А сега я използват-това се нарича ПЛАГИАДСТВО

02.07 2014 в 19:45

A същите се смееха когато Бареков го предложи преди време! КОЙ сега ще се смее последен?

02.07 2014 в 19:43

Хм, това не сме ли го чували вече от някой друг?