Правителството прие нов план за временна закрила

OFFNews 20 юли 2022 в 16:15 1276 0

Център за бежанци от Украйна във Варна

Снимка БТА/Красимир Кръстев

Център за бежанци от Украйна във Варна

Правителството прие нов план за временна закрила, който е изготвен от екипа на вицепремиера в оставка Калина Константинова.

В новия план са разписани всички успешни практики, процеси и стандарти, които са разработени от управляващите през последните 5 месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук насетне за хората с временна закрила.

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, "когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница". Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.

Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на Плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти. Така например е предвидено активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество чрез създаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране на потърсилите и получилите временна закрила.

На МВР е поверена ролята за разгръщане и организиране на изграждането на пунктове за първоначален прием (ППП), в зоните на ГКПП, граничната зона или в места по преценка на щаба.

„МВР осигурява контрола и координацията на дейностите в ППП, изградени на ГКПП или в гранични зони; предоставя налични материални активи, човешки ресурси и организира изграждането на временните приемателни центрове (ВПЦ и транзитни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за временно настаняване, и подпомага управлението им“, е записано в документа.

На Министерство на туризма се поверява задачата да разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.

Новият план за временна закрила препоръчва при подобни кризи да бъде създаван Национален оперативен щаб към Министерския съвет, който да осъществява взаимодействието с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и международни правителствени и неправителствени организации.

С друго свое решение правителството одобрява предоставянето на минимална помощ на предприятия, които приготвят и доставят храна за бягащи от войната в Украйна в периода 11 юни - 5 юли.

Необходимите средства са до 770 000,00 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !