Посланикът на Израел: Антисемитизмът се цели в сърцевината на ценностите ни

Българските власти да предотвратят провеждането на Луков марш - призова Н.Пр. Йорам Елрон в Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста

Александра Маркарян 27 януари 2022 в 21:01 2435 3

Снимка Посолство на Израел/Фейсбук

"Антисемитизмът се цели в сърцевината на нашите ценности и ние трябва да се борим решително с него, където и да се покаже грозното му лице." Това заяви посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Йорам Елрон по време на отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, организирано от Посолството на Държавата Израел в България, Софийския университет и Университета Бар-Илан в Израел, и провело се в аулата на Алма матер.

27 януари е обявен от ООН за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста през 2005 г. На тази дата преди 77 години е освободен най-големият и зловещ концентрационен лагер - Аушвиц Биркенау, където намират смъртта си милиони невинни жертви на Холокоста. Геноцидът по времето на нацистка Германия отнема живота на над 6 милиона евреи и милиони хора от други етноси с физически и психически недъзи, хора с различна сексуална ориентация, роми и др.

Днес по цял свят се провеждат церемонии в памет на жертвите. Част от тях, включително в София, са церемонии по запалване на свещи - всяка посветена на конкретен човек, станал жертва на геноцида.

"Задължението да помним най-мрачната глава от човешката история е наша обща глобална отговорност. Все по-малко са оцелелите от Холокоста, а за много млади хора събитията от това зловещ време изглежда принадлежат на далечното минало. Те трябва да познават фактите и затова образованието е от първостепенно значение", каза Н.Пр. Елрон и предупреди, че антисемитизмът, расизмът и езикът на омразата"се увеличават непрестанно".

Според него отричането на Холокоста и изкривяването на фактите е резултат от нарастващата дезинформация и предразсъдъци. Пандемията е ускорила тази тенденция и е подхранила антисемитски конспиративни митове. "Има информация, че в много страни протестите срещу ограниченията заради коронавируса са подстрекавани от крайнодясна и антисемитска реторика", отбеляза посланикът.

Той приветства България за инициативата за изготвянене на Национален план за действие, който подчертава ролята на образованието в борбата с антисемитизма и предвижда дейности за запазване на еврейското наследство, но и призова българските власти да предотвратят провеждането на "скандалния Луков марш".

"Премахването на тази проява на омраза е абсолютно наложително в продължаващата битка срещу антисемитизма", подчерта посланикът.

Доц. д-р Александър Оскар, снимка: БТА/Асен Тонев

За нарастването на антисемитизма в световен мащаб предупредиха в словата си и председателят на Организацията на евреите в България доц. д-р Александър Оскар, и посланикът на Германия в страната Н.Пр. Кристоф Айххорн.

"Холокостът не започва с газовите камери и концентрационните лагери. Холокостът е един процес на систематично унищожение, който започва с речта на омразата и прояви на антисемитизъм в края на 20-те и началото на 30-те години, преминава през физическите посегателства срещу евреите, антиеврейското законодателство, прието от почти всички държави в Европа в края на 30-те и началото на 40-те години, ограничаващо правата на евреите, насилствения труд и завършва с неизбежната депортация и в повечето случаи смърт в концентрационните лагери. Ето защо е изключително важно да не оставаме безучастни на всяка една проява на език на омразата и ксенофобията в нашето общество. Всеки един от нас тук и сега трябва да бъде пазител на историята, на паметта на милионите невинни жертви и винаги да се противопоставя и да реагира на всяка проява на омраза към малцинството", заяви председателят на ОЕБ "Шалом" доц. д-р Оскар.

От името на ОЕБ "Шалом", на Федерацията на ционистите в България, на Дружеството на приятелите на Израел в България и Американския еврейски комитет той, също като посланик Елрон, призова властите в България да прекрати организирането и популяризирането на събития, "пропагандиращи реч на омразата, екстремистки идеологии и етнически конфликти - част от отхвърлени от историята идеологии и практики, довели до загуба на живота на милиони хора".

"Ние настояваме, съобразно постулатите на Конституцията на Република България и законите на страната, както и в духа на европейските ценности компетентните институции да направят всичко необходимо за прекратяването на въпросните прояви и тяхната пропаганда, за изобличаване на виновните за тяхното организиране лица и справедливото им наказание, както и предотвратяване на всеки акт, рушащ устоите на демокрацията в нашето общество", каза д-р Оскар.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и посланиците на Израел Н.Пр. Йорам Елрон и на Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, снимка: Народно събрание

Посланикът на Германия изрази тревога от надигането на антисемитизъм и настоя никога да не забравяме престъпленията на нацисткия режим с думите:

"Холокостът означава убийството на над 6 милиона евреи. Това са фактите. Това са шест милиона човешки същества - дядовци, майки, малки деца. Като човешки същества днес ние не трябва никога да го забравяме. "Никога да не забравим" е принципът, върху който изградихме отново страната си след войната".

Ние сме благодарни за близките си отношения с Израел днес. В същото време сме засрамени от надигането на антисемитизъм в Германия и на други места. Отговаряме на подобни прояви с цялата сила на закона - посочи Н.Пр. Кристоф Айххорн и призова демократичните страни да стоят заедно срещу това, защото "антисемитизмът не е малцинствен проблем, а засяга всеки". Става въпрос за нашите съседи, става въпрос за нас - каза той и призова: "В нашата демократична страна всеки носи отговорност. Нека не бъдем "никой".

Председателят на Народното събрание Никола Минчев говори пред гостите в аулата на Софийския университет, сн.: НС

Официален участник в събитието бе също председателят на Народното събрание Никола Минчев, който припомни припомни делото на парламентаристите от 25-ото Народно събрание, които в писмо до премиера Богдан Филов, заявяват, че не могат да допуснат депортиране на българските евреи.

„Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство – тя е преди всичко елемент на нейната политика. Тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ“ - пишат те в писмото.

"Това са думи - завет на нашите предци, който сме длъжни безпрекословно да следваме в името на демократичните ценности, върховенството на правото, човешките права и просперитета на скъпото ни Отечество - Република България", заяви председателят на Народното събрание.

Съпротивата срещу плановете за изпращане на евреите към лагерите на смъртта е не само на депутати, на Българската православна църква, на видни личности и интелектуалци, на български дипломати.

"Със спасяването на близо 50 000 евреи – български граждани, нашият народ доказва, че за него свободата, демокрацията и равноправието са ценности, които той изповядва независимо от времето, в което живее, без оглед на условията и конюнктурата", допълни Никола Минчев.

На отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Мукаддес Налбант и народни представители, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. В честването участваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, посланикът на Германия Кристоф Айхорн, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, сн.: НС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

28.01 2022 в 07:48

ех завиждате...

2210

3

fishcake1

27.01 2022 в 23:34

Изродите от Луков Марш много ми приличат на онези, които бомбардират Палестина, също и на тези, които Израел подпомага в Украйна - или онези, на които даде атомни бомби в Южна Африка при апартейда.
 
X

Да помогнем на украинските деца!