Пореден протест на близки на палестинеца Омар Зайед в София

OFFNews 01 април 2016 в 16:10 3668 0

Снимка OFFNews

На пореден протест пред Съдебната палата в София се събраха близки и приятели  на намерения мъртъв в посолството на Палестина на 26 февруари Омар Зайед.

Искането на протестиращите е да бъдат оповестени резултати от медицинската експертиза, установяваща причината за смъртта на Зайед. Според тях 51-годишният палестинец е бил убит, а не е паднал от сградата на посолството - версия, която главният прокурор Сотир Цацаров преди време обяви за основна. 

"Истината, това искам. Да не излезе фалшива експертиза", заяви  Раня Махмуд, съпруга на починалия. На 25 март тя е получила покана заедно със семейния адвокат за среща, на която да ѝ бъде съобщено заключението от работата на съдебните лекари. Впоследствие обаче тази покана е оттеглена. 

"Мина повече от месец, а семейството не е получило съдебната експертиза, в която да се уточняват причините и начина на убийството, семейството не е получило също резултатите от дейността на разследващите комисии, а все още тялото на Омар се намира в софийската морга. Отказваме да получим тялото на нашия скъп син, съпруг, баща, герой и приятел преди да излезе цялата истина за трагичната му кончина и да стартира процедура за наказване на всичките страни, които са замесени в убийството на Омар", се казва в декларация от името на семейството. Документът посочва израелските служби за виновни за смъртта на Зайед.

Припомняме, че през 1986 г. той е осъден в Израел на доживотен затвор за убийството на израелски студент в Източен Ерусалим. Палестинецът успява да избяга от затвора, след което 22 години живее в България. На 16 декември миналата година израелските власти подават иск за екстрадирането на Зайед, той се укрива в посолството на Палестина на бул. Джеймс Баучер 22. Там е намерен мъртъв на 26 февруари, малко преди изтичането на 30-годишната давност на престъплението. За подкрепящите го той е борец за свободата на Палестина.

Ибрахим Мохедин, участващ в протестите, разказва, че Зайед е намерен със свален панталон и видими следи от повръщане, а телефонът му е бил със спряна връзка. Според него това насочва към версия за убийство.

Като следваща стъпка, ако не получат "достоверни и убедителни отговори", близките на Зайед планират да поискат сътрудничеството на Европейския парламент и европейските специализирани съдилища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!