Близките на убития палестинец Омар Зайед отново на протест

OFFNews 22 март 2016 в 16:10 4671 2

Снимка OFFNews

Пореден протест организираха близки и приятели на намерения мъртъв на 26 февруари в палестинското посолство в София Омар Зайед.

Основно искане на протестиращите е да бъдат оповестени резултати от проведена по случая съдебно-медицинската експертиза, както и евентуално извършване на втора аутопсия.  

На демонстрацията пред сградата на Съдебната палата се събраха десетки хора, носещи плакати с надписи "Мъченикът Омар Наиеф Зайед е борец за свободата на Палестина", "Незабавно разкриване на истината", както и такива с лика на настоящия палестински посланик в София Ахмед Ал Мадбух, придружен с искане за неговата оставката.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че най-вероятната причина за смъртта на 51-годишния палестинец е падане от третия етаж на сградата на посолството на бул. Джеймс Баучер 22.

Според някои от протестиращите зад случилото се е възможно да стоят израелските служби. Ибрахим Мохедин, участник в демонстрацията, подкрепя хипотезата. Мохедин вярва, че Зайед е ликвидиран поради изтичащата 30-годишна давност на извършеното от него престъпление, след която случаят е щял да бъде приключен.

Той допълва, че забавяне на разследването не е в полза на България, тъй като поставя под въпрос вината на властите. По думите му е имало очевиден пропуск в сигурността, тъй като сградата на посолството не е била охранявана. 

Омар Зайед е живял в България 22 години. През 1986 г. той е осъден в Израел на доживотен затвор за убийство на израелски студент. Що се отнася до спорното минало на мъртвия, Мохедин обяснява, че определяното в медиите за престъпление убийство се случва в Източен Ерусалим, който за България и ЕС е окупирана територия - факт, утвърден и с резолюции на ООН. Затова и Зайед се явява борец за свободата на Палестина, а студентът - пряк участник в окупацията. 

Доскоро израелските власти искаха екстрадицията на осъдения палестинец. За разлика от заловените на Западния бряг, които за подведени под отговорност от военен съд, в случая на Зайед обаче той е съден от граждански съд в Източен Ерусалим, оттам идва и искането на Израел за екстрадирането му, уточнява Мохедин, като допълва:
"Той е просто част от съпротивата за освобождаване на Палестина и е мъченик".

Засега не са планирани нови протести. Изчаква се реакцията на прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!