''Помним депортираните евреи от българското правителство и нацистка Германия. Решени сме да пазим автентичната история на Холокоста''

Организациите на евреите в България, Северна Македония, Сърбия и Гърция подписаха в София Меморандум за разбирателство

Александра Маркарян 12 юни 2023 в 15:46 4455 0

Подписването на меморандума

Снимка Авторът

Подписването на меморандума за разбирателство

"Почитайки паметта на 11,343 евреи от днешна Северна Македония, Беломорска Тракия и град Пирот, които бяха депортирани от българското пронацистко правителство, както и паметта на тези 55,000 евреи от Гърция, депортирани от нацистка Германия, ние сме решени да работим заедно за съхранението на автентичната история на евреите на Балканите и особено на историята на Холокоста."

Това се казва в Меморандум за разбирателство, подписан днес в София от председателите на еврейските организации в България, Северна Македония, Гърция и Сърбия.

„Загубих цялото си семейство. Моят баща загуби братя и сестри в този период. Сега искаме да видим по-доброто бъдеще за нашия народ в Македония и във всички балкански народи“ – казва Пепо Леви, подписвайки Меморандума, сключен със съдействието на Световния еврейски конгрес.

Чрез документа ръководителите на организациите на евреите в четирите държави обединяват усилията си в работата за съхраняването паметта на Холокоста, в противопоставянето на езика на омразата и антисемитизма и съхраняването на еврейското сефарадско наследство.

Наред с Леви – председател на еврейската общност в Северна Македония – подписите си под документа положиха проф. д-р Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, Александър Албахари – председател на еврейската общност в Сърбия, Давид Салтиел - председател на Централния борд на еврейските общности в Гърция, Александър Албахари - председател на еврейската общност в Сърбия.

В текста на меморандума, подписан със съдействието на Световния еврейски конгрес, се казва:

Историята на Балканския полуостров е история на хиляди години, в които различни народи и малцинства са живеели съвместно. През всичките тези векове ние сме били свидетели на големи конфликти, причинили невероятни човешки трагедии, и, в същото време, примери за съвместно съжителство, толерантност и грижа един за друг.

През настоящата година ние, еврейските общности от четири различни държави, отбелязваме 80 години от тези два примера - на огромна трагедия и на невероятна човечност. Ние осъзнаваме защо тези истории са важни и трябва да бъдат разказвани и помнени от всяко едно поколение в нашите държави. Това е и причината днес, обединени от нашата обща история и разбирайки отговорността, която носим да съхраняването на паметта за Холокоста и осъзнавайки общите заплахи и възможности пред нас, ние да обединим нашите сили.

Ние, долуподписаните, демократично избрани представители на еврейските общности в нашите страни:

Проф. Александър Оскар, Председател на Организация на евреите в България “Шалом”

Давид Салтиел, Председател на Централния борд на еврейските общности в Гърция

Пепо Леви, Председател на еврейската общност в Република Северна Македония

Александър Албахари, Председател на еврейската общност в Сърбия

Вярваме, че съхранението на историята, традициите и културата на еврейските общности в нашите държави е една от най-важните и отговорни задачи, в памет на нашите родители и предшественици, които са живели по тези земи в един от най-мрачните моменти на еврейската история;

Осъждаме опитите на обществени фигури да променят, изкривят и пренапишат историята на Холокоста чрез прехвърляна на отговорността от пронацистките съюзници само на нацистка Германия;

Осъждаме и опитите, към имената на истинските спасители и “Праведниците сред народите” да бъдат добавяни или предлагани хора, споделяли антисемитски възгледи, позиции или действия;

Разбирайки, че нашият глас и този на нашите предшественици може да бъде чут, само ако сме обединени като еврейски общности;

Почитайки паметта на 11,343 евреи от днешна Северна Македония, Беломорска Тракия и град Пирот, които бяха депортирани от българското пронацистко правителство, както и паметта на тези 55,000 евреи от Гърция, депортирани от нацистка Германия;

Ние сме решени да:

Работим заедно за съхранението на автентичната история на евреите на Балканите и особено на историята на Холокоста.

Да си партнираме в създаването на образователни програми, насочени както към еврейската общност, така и към учители и преподаватели в сферата на формалното и ненормалното образование в нашите страни.

Да организираме среща на представители на нашите общности поне веднъж в годината, както и да обсъждаме конкретни мерки за предотвратяване на речта на омразата и отрицанието на Холокоста.

Да координираме информацията, която предоставяме, за историята на Холокоста, на институциите в нашите страни и в чужбина, и да се противопоставяме с всички оптични за нейното изкривяване.

Днешната церемония в София бе предшествана от лекция на Менахем Розенсафт от Световния еврейски конгрес, озаглавена „Двусмислие на злото и доброто: Ролята на българския цар Борис III по време на Холокоста и вярата на евреите под българска власт по време на Втората световна война“.

Роден в германския концентрационен лагер в Берген-Белзен, син на двама оцелели от нацистките лагери на смъртта Аушвиц и Берген-Белзен, Розеснафт е асоцииран изпълнителен вицепрезидент и главен съветник на Световния еврейски конгрес.

Той е адюнкт-професор по право в Cornell Law School и лектор-съмишленик в Columbia Law School, където преподава за правото на геноцида. Има докторска степен по право от Колумбийския университет и две магистърски - от университета "Джонс Хопкинс" и от Колумбийския университет.

Споменат е на първа страница на "Ню Йорк Таймс" като един от "най-изтъкнатите" от децата на оцелели от Холокоста и отдавна е лидер в дейностите за възпоменание на Холокоста.

Председател е на Консултативния съвет на Фондацията за мемориални обекти в Долна Саксония, която контролира мемориалните обекти от Втората световна война в Долна Саксония, Германия, включително мястото на нацисткия концентрационен лагер Берген-Белзен. Той е председател и основател на Международната мрежа на децата на евреите, преживели Холокоста, и е член на Мемориалния съвет на САЩ за Холокоста от 1994 г. до 2004 г., назначен от президента Бил Клинтън, и от 2010 г. до 2020 г., назначен от президента Барак Обама. През юни 2009 г. той е член на делегацията на САЩ на Международната конференция по въпросите на реституцията на епохата на Холокоста в Прага. Той е бивш президент на синагогата "Парк Авеню" в Ню Йорк.

Пише и изнася много лекции за Холокоста, геноцида и отричането и изопачаването на Холокоста и геноцида.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки