Половин милион домакинства останаха без ток

OFFNews 17 януари 2016 в 17:21 4158 5

450 690 абонати са без ток заради повреди, причинени от обилния снеговалеж. Екипи на трите електроразпределителните дружества работят за отстраняване на авариите.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНР.

Тя уточни, че на територията на EVN 160 населени места или 147 хиляди абонати са без електрическо захранване. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество. В област Смолян без ток са 38 населени места.

"На територията на ЧЕЗ – 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ. Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване", обясни министърът.

По думите ѝ на територията на ЕНЕРГ ПРО също има проблеми. Там без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. "Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище - 67 населените места, на област Велико Търново – 118", посочи министър Петкова.

Министърът в момента е в област Враца и пътува съм село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ.

Междувременно от АПИ призовават шофьорите в областите Шумен, Разград и Силистра да се въздържат от пътуване до намаляване на силния вятър. В трите области от вятъра видимостта е нулева и има снегонавявания. Докато не се подобрят метеорологичните условия е невъзможно извършването на снегопочистващи дейности на републиканската пътна мрежа.

Много тежки камиони са заседнали на различни места по пътищата в Монтанско, съобщиха от Областната управа в Монтана. С техника на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" камионите постепенно се изтеглят. За последните 24 часа от снега са измъкнати над 20 машини. С техниката на общинската фирма "Чистота" в Монтана се отстраняват паднали по пътища и улици клони и дървета. Заради тежкия и в голямо количество мокър сняг дърветата са се превили и някои от тях са се пречупили.

Голяма част от населените места в Русенско са без ток. Затворени са пътищата за София и Варна, в областта има и много закъсали автомобили.

Прекъснато е движението на влаковете и в осем железопътни участъка заради усложнената зимна обстановка, съобщи БДЖ. Движението на влаковете в цялата страна се осъществява в при тежки зимни условия. Възможни закъснения и престои за неопределено време в някои участъци.

Отсечката между Благоевград и Симитли бе пусната отново в експлоатация към обяд, но пътниците във влака влака Варна-София продължават да стоят на гара "Мадара", където са блокирани от 9 ч. сутринта. Във вагоните има и деца, а температурата постоянно пада, оплакаха се пътуващи пред "Дарик".

Железопътните участъци, в които е прексънато движението, са:

· Пирдоп – Тъжа – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

· Тулово – Змейово – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

· Мост – Кърджали – в участъка има паднала скална маса върху железния път;

· Самоводене – Велико Търново – в участъка има паднал електрически далекопровод върху контактната мрежа;

· Благоевград – Симитли – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

. Каспичан – Мътница – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

. Бойчиновци – Монтана – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

· Гавраилово – Шивачево – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа.

Валежите през следващото денонощие ще намалеят, но ще застудее още, предупреждават от НИМХ към БАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови