Полицията в Перник привиква хора, за да ги предупреди да не вдигат бунт за водата

Георги А. Ангелов Последна промяна на 20 декември 2019 в 16:47 20357 2

Снимка Владимир Йончев

Полицията в Перник привиква хора, за се опита да осуети бунтове срещу водния режим в града, който продължава вече месец. Това става с позвънявания по телефона и устни разпореждания да се явят в Райнното, където привиканите са инструктирани да не предизвикват безредици. 

Владислав Иванов разказа пред OFFNews, че са му звъняли по телефона полицаи, за да го притискат. Той знае за няколко такива случая. “Казаха ми - задължително днес се явете в полицията”, каза Иванов. Той смята, че не е длъжен да ходи в полицията, без да е редовно призован. Аз съм сам родител, днес детето ми завършва годината в училище и нямам време, разказа Иванов. Самият той е научил от полицията, че днес ще има протест и вече има намерение да отиде. Предполага, че е в някакъв списък със заподозрени, тъй като преди време е организирал протести за изграждането на велоалея в Перник. Притискат обикновенните хора, смята Иванов, но не вярва, че хората този път ще си траят, защото в Перник са отчаяни и семействата страдат от липсата на вода. Иванов смята, че полицейският натиск ще даде резултат при много хора.

Говорителят на полицията в Перник Венцислав Алексов отрече да са писани протоколи. Просто са предупреждавани да не нарушават обществения ред и да не предизвикват безредици, каза Алексов. Полицаите са се обаждали на хора, които са имали прояви по предишни протести. Протестът е обявен пред магазин "Кауфланд" в квартал “Изток”. “Но те искат да блокират магистралата, за което няма разрешение”, каза Алексов.

Подходът с привикването и предварителния натиск върху потенциалните протестиращи бе използван при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. При протестите миналата година в Перник и Самоков полицията караше участници да подписват "предупредителни протоколи за подбудителство за нарушаване на обществения ред". 

Очаква се в Перник да бъде обявено бедствено положение заради водната криза. "Въпреки че въведохме воден режим – една закъсняла мярка, която можеше да бъде въведена много по-рано, разходът от яз. "Студена" остава 350 литра, докато притокът е 50 литра. Това е огромен дисбаланс", каза вчера кметът на Перник Станислав Владимиров.

Абсурдната ситуация с пресъхването на язовир "Студена" и бездействието на отговорните институции с месеци доведе до тежкото положение. Властта обеща да съдейства, но и до момента се търсят различни алтернативи, за да се докара вода в язовир "Студена". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3361

2

Кики

21.12 2019 в 04:03

В края на лятото някъде видях публикувана снимка на Студена, приличаща много на тези, които разпространиха напоследък-абсолютно безводие. И се оказва, че цели 4 месеца никой от така наречените " отговорни фактори" не е бил на язовира и не е видял какво бъдеще очаква Перник и съответно не е взел мерки. Да много хора а на синекурни службици, включително министрите Аврамова и Димов. А сега привикват хората, за да ги заплашват. Срамота!

2015

1

Спешно да се вика "Патрона",Хидро инженеро от Сараите!
Няма да вземе повече от 1 милион за консултации.
Разбира си човеко от работата!
 
X