Експерт: Водата на София няма да спаси Перник от режима

OFFNews 20 декември 2019 в 08:18 3350 1

Свързването на водоснабдителната система на Перник с тази на Столична община е възможно, но трудно изпълнимо и скъпо. Това обаче няма да избави перничани от безводието в краткосрочен аспект. 

Това заяви председателят на Българска асоциация по водите Иван Иванов по повод думите на регионалния министър Петя Аврамова, че се обмисля питейна вода от София да бъде пренасочена към Перник по Нова тв. По думите му, ако водите у нас се управляват добре, софиянци няма да изпаднат във водна криза, дори да снабдяват Перник с вода.

Трябва да си дадем сметка дали свързването на двете системи е рационално решение. По-важно е да намалим загубите по водоснабдителните системи с подмяна на водопроводите в тях. Трябва да се търсят алтернативните източници за водоснабдяване на промишлените нужди, каза още Иван Иванов.

Той коментира и предвиденото увеличение на цената на водата в Перник. Министърът на регионалното развитие обясни, че такова увеличение няма да бъде допуснато поради настъпилите обстоятелства. Цената на ВиК услугите в страната следващите години обаче ще се увеличава. Неизбежно е. Няма как да се подобри услугата без финансови средства, обясни Иванов. 

Очаква се днес в Перник да бъде обявено бедствено положение заради водната криза.

Довечера перничани излизат на протест, а режимът на водата се затяга. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12703

1

speedyyu

20.12 2019 в 20:40

"че се обмисля питейна вода от София да бъде пренасочена към Перник по Нова тв"
???