Полицаи излизат на протест за по-високи заплати

OFFNews 05 юли 2017 в 06:58 4640 2

Полицаи излизат на протест за по-високи заплати

Служители в системата на МВР излизат на национален протест с искане за увеличение на заплатите. 

Началният час на митинга е от 11.00 пред храм-паметника "Св. Александър Невски“.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) са категорични, че това няма да е единственият протест, ако няма диалог и исканията им не бъдат чути. "Не успеем ли да се разберем около масата ще ни се наложи да се разбираме - някои от кабинета, други - от улицата", заяви председателят на федерацията Валентин Попов. 

Той заяви, че синдикатите остават отворени за разговори и по отношение на размера на увеличението, което искат и дали има необходимост от диференциране на заплащането и от коя дата да влезе в сила.

Исканията на синдикатите са увеличението на заплащането да е минимум 15%. Второто искане, на което спешно беше взето решение, са средствата за униформи. От 2011 година досега служителите със свои средства са се снабдявали с униформи и парите не са им били възстановявани. По разпореждане на премиера Бойко Борисов парламентът одобри на първо четене спешни законови промени, с които парите ще бъдат изплатени със задна дата. 

Вътрешният министър Валентин Радев определи протеста като политически. Ден преди протеста той заяви, че всички искания на синдикатите са обсъдени и по тях се работи. 

Опозицията е хубаво нещо, но не можете да ходите при опозицията да се съветвате и след това да заигравате буквално политически. Помолих ги, е точната дума. Те си решават, каквото искат да правят и аз леко не разбирам с тоя протест какво искат да кажат още. Така че да внимават с протестите, те имат право на протести, а не на стачка, каза Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови