Подалият оставка Константин Арабаджиев: Алипиев превърна КЗП в частна наказателна структура

Сред служителите в КЗП цари страх. Кадровата политика на Алипиев и кликата около него граничи с произвол, пише Арабаджиев

OFFNews 18 януари 2024 в 15:15 4097 0

Константин Арабаджиев

Снимка КЗП

Константин Арабаджиев

Настоящият председател на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев е узурпирал изцяло и еднолично всички институционални канали за информация от КЗП към медиите и обществеността, а самата институция е превърната в частна наказателна структура.

За това алармира подалият оставка член на КЗП Константин Арабаджиев в позиция, изпратена до рекдацията.

Той подаде оставка, след като министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов поиска цялото ръководство на комисията да си тръгне доброволно. Причината са множество подадени сигнали от служители и граждани. Заради тях бе назначена проверка, която потвърди повечето от тях. 

Алипиев е пратил писмо до Министерството на икономиката срещу членовете на КЗП. 

Той допълва, че информацията, която е публикувана на интернет страницата на комисията, отразява единствено "личното изкривено мнение и позиция" на Алипиев, а освен това е "манипулирана, непълна и не отговаря на обективното състояние и ситуация в държавната институция".

Според него опитите на Алипиев да спре и заглуши истината целят да прикрият хаоса и страха, които царят сред служителите в институцията. Арабаджиев допълва, че КЗП се използва в необществена полза, което е довело до загуба на доверието от страна на потребителите и бизнеса.

Подалият оставка член на КЗП пише още, че неадекватната, еднолична и безпринципна управленска политика на председателя е довела комисията до пълен срив.

"Кадровата политика на самозабравилия се Алипиев и кликата около него граничи с административен произвол, а контролната дейност де факто е приватизирана, което той се надява да скрие зад опитите си да представи пред обществото псевдоактивна дейност. Заявленията му в медии колко успешно управлява КЗП на фона на сринатия административен капацитет, десетките принудени да напуснат заради нетърпимата атмосфера на работа и уволнени служители за нас е демагогия и цинизъм", допълва той. 

Арабаджиев сигнализира, че служители месеци наред са оставени от Алипиев и кликата около него без застраховка при трудова злополука, за да бъдат вдигнати праговете на поръчките с пряко възлагане от 30 000 на 50 000 лева, което стана от началото на 2024 г. и "евентуално да се подпише договор с подбран изпълнител".

Според него това, че Алипиев отказва да подаде оставка, показва дълбока липса на морал и достойнство.

"За всички нередности в КЗП не сме мълчали и няма да мълчим. Всички критики, забележки, конструктивни предложения и препоръки, които отправихме към Алипиев през последната една година, бяха неглижирани и отхвърляни от него. Посочихме публично и изразихме нееднократно нашето несъгласие със стила и методите на едноличното управление на комисията от председателя, както и с множеството нарушения, които водят до тотално изопачаване и погазване на правовия ред", се посочва още в позицията на Константин Арабаджиев.

По думите му, използвайки комуникационните и финансови ресурси на държавната институция, Алипиев, "изживяващ се като едноличен собственик на КЗП", е започнал яростна безпочвена и манипулативна информационна кампания и атака срещу членовете на комисията, която цели да заблуди за реалната ситуация.

Той определя това като нелеп опит да прехвърли вината за тежкото й състояние и нередностите върху друг: "Това няма да ни спре, както и доносите и заплахите!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика