Почина доц. Христо Стоев от Философския факултет на Софийския университет

Инвазията не е специална операция, агресията не е миротворчество, войната не е изход - пише в един от последните си текстове философът, който си отиде само на 48 г.

Александра Маркарян 08 юни 2022 в 10:42 3354 0

Ректоратът на Софийския университет

Снимка Александра Маркарян, архив

Ректоратът на Софийския университет

Почина доц. д-р Христо Стоев от Философския факултет на Софийския университет. Той си е отишъл на 6 юни на 48-годишна възраст.

"Със своите ерудирани и задълбочени публикации доц. Христо Стоев бързо получи признанието на философската общност в България за един от най-проникновените познавачи на трансценденталната философия на Имануел Кант", пишат колегите му от висшето училище.

Христо Стоев е роден на 24 юли 1973 г. в град Бургас. Завършва Френската езикова гимназия там, а през 1997 г. - специалност "Философия" в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1999 г. до 2003 г. е докторант по Философия на Новото време в СУ, където през 2003 г. защитава дисертация на тема "Проблемът за вътрешното сетиво в теоретичната философия на Кант".

През 2003 г. специализира в Университета в Хайделберг със стипендия на Германската служба за академичен обмен (DAAD). В периода 2003-2005 г. е хоноруван асистент по Немска класическа философия и Философия на Новото време в катедра "История на философията" във Философски факултет на СУ. От 2004 г. е асистент по философия в Хуманитарния департамент на МГУ „Свети Иван Рилски“, където през 2010 г. е избран за доцент. От 2016 г. е доцент в катедра "Философия" на Софийския университет.

Доц. Христо Стоев е член и съосновател на Института за българска философска култура (ИБФК), участва в редакционната колегия на списание Български философски преглед и в редакционната колегия на електронното списание за философия и култура Philosophia.bg.

Автор е на четири монографии: "Кант и проблемът за вътрешното сетиво" (2005), "Понятията в „Критика на чистия разум“ на Кант" (2010), "Евдемонии" (2015), "Откъм невъзможността на една трансцендентална антропология" (2017) и над двадесет статии и студии. Съавтор е в четири учебника по философия.

"Като личност доц. Христо Стоев изпъкваше със своята духовност, доброта, деликатност, богата култура, владеене на няколко езика (френски, немски, английски, руски), прецизен и изящен стил на писане. Широтата на неговите духовни интереси и забележителната му феноменологична чувствителност са добре видими в неговия блог, който се радва на популярност и признание сред неговите колеги и студенти", пишат още от академичната общност на Софийския университет.

Провокиран от войната в Украйна, на 8 март той пише в блога си следния текст, озаглавен "Против войната":

'Никоя държава не бива да се намесва насилствено в устройството и управлението на друга държава.'

'Никоя самостоятелна държава (все едно дали е голяма или малка) не бива да бъде придобита от друга държава чрез наследяване, размяна, покупка или дарение.'

Кант, Към вечния мир. Философски проект

Макар че като се взрем в историята, войната може да изглежда съдбата на човешкия род, вече живеем във времена, в които човечеството сякаш е готово да се отърси от тази съдба като от бреме. Беда е, че продължават да се появяват диктатори и сатрапи, които с ресантимент и злоба остават вкопчени в имперските амбиции на миналото.

Инвазията не е специална операция, агресията не е миротворчество, войната не е изход!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови