Плевнелиев към ЕП: България трябва да се присъедини към Шенген възможно най-скоро

Президентът очаква до дни да се договори отпадане на визите за Канада

OFFNews 08 юни 2016 в 17:50 5923 10

"България изпълнява всичките си отговорности и задължения на държава членка и се нуждае от еднакво отношение със страните от Шенген, като се присъедини към Шенгенското пространство възможно най-скоро, в името на общата политика на сигурност на ЕС", заяви президентът Росен Плевнелиев в Европейския парламент. 

Според Плевнелиев България се е доказала като лоялен партньор, разположена е на най-лесния и най-прекия път от зоните на кризата до Западна Европа и пази външните граници на ЕС професионално и ефикасно. 

Президентът заяви, че Балканите са предната линия на защита на Европа и дори допускането, че ЕС може да бъде изграден „на различни скорости“, изпраща послание на съмнение в Европейския проект и създава усещане за неравенство. По думите му би било историческа грешка балканските държави да бъдат оставени под влиянието на бивши империи. 

Плевнелиев изрази и подкрепата си към Украйна с думите "Крим е Украйна и Украйна е Европа" и прикани за бързо отпадане на визите за нейни граждани.

"Украинската криза промени правилата на играта. Навлязохме в нова фаза на развитие, която аз наричам времето на Студения мир. Мир, защото никой не иска война, но студен мир, защото наблюдаваме конфронтация и методи от времето на Студената война – пропагандни войни, кибератаки, прокси и хибридни войни", каза той. 

В Страсбург президентът се срещна и с председателя на ЕП Мартин Шулц и обсъди преговорите между ЕС и Канада за подписване на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение. Според него до дни може да бъде постигнато споразумение за либерализацията на визовия режим за българи, пътуващи към Канада.  

Росен Плевнелиев коментира и предстоящия референдум за излизане на Великобритания от ЕС, като изрази увереността си, че британците ще изберат да останат в съюза. Великобритания ще бъде по-силна в рамките на Европейския съюз, подчерта президентът. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12447

  11

  LDK

  12.06 2016 в 09:34

  Европа има проблем, в резултат на който Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия и Швеция налагат контрол над някои или всички свои граници, въпреки Шенген.

  А нашите държавници? Те не могат да дочакат, за да направят точно обратното. Защо да повишаваме риска излишно? Какво печелим?

  13301

  10

  Николай Петров

  08.06 2016 в 22:18

  Този е за освидетелсване.

  77927

  8

  El Commandante

  08.06 2016 в 19:54

  ""Крим е Украйна и Украйна е Европа""

  Да,добре.
  Седни си, двойка.

  63994

  6

  Red or Dead

  08.06 2016 в 18:41


  Я, “смачканата фотка“ пак си е заработвала бъдещата работа, сричайки сигурно пак от някое СМАЧКАНО листче, речта която му е донесла чистачката от...козЯка;)

  “““...."Крим е Украйна и Украйна е Европа" ....“““““““

  Само с този абзац тоталният Д...Л е изрекъл цели ДВЕ лъжи и то съвсем съзнателно и с определена цел......някоЙ да ми припомни скоро друг политик да е изричал подобни скудоумия, и каква е ползата от за България(единствено фащ са доволни, сигурация) от подобни жалки карикатурни образувания.....след тази жалка пародия на “щастлиффтия“ направо се УЖАСЯВАМ като се помисля какво ни чака след него/я.......
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството