Плевнелиев: Професионално образование трябва да стане национална кауза

OFFNews 07 юни 2016 в 12:52 2390 1

"В името на по-доброто бъдеще на държавата ни, качественото професионално образование и обучение трябва да стане национална кауза".

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на Втората национална конференция за развитие на професионалното образование в България.

"Изграждането на силна конкурентоспособна икономика и постигането на устойчив растеж са немислими без качествено образование и без работещ ефикасен механизъм за връзка и взаимодействие между учебните заведения, бизнеса, местната и държавната власт", каза той.

Според него идентифицирането на слабите страни и предприемането на общи действия ще доведе до успех в преодоляване на два от тежките проблеми за обществото и икономиката – младежката безработица и недостигът на квалифицирани кадри за пазара на труда.

По думите му липсата на синхронизация при планирането на нужните квалифицирани кадри и на стимули за качествено професионално образование като причини за проблемите. "В повечето случаи това води до увеличаване на броя на младите, които не могат да намерят своето място на пазара на труда и мигрират. Резултатът, по думите на държавния глава, е липса на икономически растеж в регионите", смята държавният глава.

"Изграждането на здрава и работеща връзка между отделните власти и институции налага ангажимент и участие на общинската и на областната администрация в процеса. Това е проблем, който трябва да решим с подходящи стимули за средното професионално образование и нужните на индустрията специалности във висшето образование", допълни държавният глава.

"Без да се подценява важната функция на образованието да интегрира, трябва да имаме предвид, че задачата на професионалното образование е преди всичко да гарантира високо качество на кадрите", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!