Плевнелиев: Републиката ни не е нито чиста, нито свята

Катя Димитрова 06 юни 2016 в 17:19 7741 6

Снимка Архив

„Въпреки силното желание на борците за свобода България да се превърне в едно по-добро място за живеене още отпреди 140 години, и до ден днешен републиката ни не е нито чиста, нито свята“.

Аналогията с Апостола направи на дискусия със студенти държавният глава Росен Плевнелиев.

По думите на президента виновници за все още неблагоприятното състояние на страната са криворазбраните националисти, които привидно тачат родината си, но всъщност работят в ущърб на нейните интереси.

Плевнелиев бе поканен на среща от Студентския клуб на политолога при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на която студентите зададоха своите въпроси около изпълнението на Националната стратегия за развитие на България до 2030 г.

Президентът очерта три основни предизвикателства пред управляващите през следващите години – затрудненият достъп до качествено здравеопазване, влошеното образование, което не отговаря на интересите на бизнеса, както и дестабилизираната съдебна система като венец на липсващата държавност.

Росен Плевнелиев обаче бе оптимист относно плана за действие за предстоящите 14 години и отбеляза, че индикатор за успеха на стратегията е фактът, че изпълнението на настоящата програма – до 2020 г. върви добре, въпреки трусовете в държавата и смяната на пет правителства от 2010 г. досега.

Той дори подчерта, че е първият български президент, който поставя на дневен ред целите на нацията в дългосрочен план в такт с Европа, която вече също гледа към задачите за периода до 2030 г. Точно това и постави Плевнелиев като акцент в работата си до края на изтичащия мандат.

Националната стратегия за развитие на България до 2030 г. е разработена въз основа на комплексен анализ на основните параметри на демографската обстановка в страната и на факторите, от които тези параметри зависят в началото на ХХІ век.

Заложени са налични прогнози за демографското развитие до края на този период. Действията и приоритетите ще бъдат насочени към доизграждане на основните елементи на активната демографска политика: промяна и доразвитие на нормативната база, създаване на нови, укрепване и координиране на съществуващи управленски структури и изграждане на национален институционален механизъм за действие, осигуряване на финансиране и реформиране на социалните системи в съответствие с демографските промени и тенденции, включително образователна система, здравеопазване, системата за социална подкрепа на семействата, децата и хората в риск, системата на пазара на труда, пенсионната система и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

6

Blagodatka Dushanova

06.06 2016 в 22:31

№1-Ами такива си ги избираме!И като имаш предвид,че уважаемите народни представители са най-представителната извадка от народа...какво да ти разправям повече,сам си направи заключението.

8359

5

ОФчар

06.06 2016 в 21:32

Плевнелиев е достоен президент!
В интерес на националното единство, спестява важна истина. А именно: "криворазбраните националисти" всъщност са долни изчадия на средния ешалон комунистически ръководителчета. Те са потомци на партийни секретари, на журналисти от Работническо дело и Отечествен фронт, на обикновени доносници и т.н. Те и преди и сега само гледат как се случват нещата край тях.
Един от тях е Шимелът!
Лустрация му е майката! Без компромиси!
Да живее ЕС и НАТО!!!
Да живее демокрацията!

77927

4

El Commandante

06.06 2016 в 20:03

"По думите на президента виновници за все още неблагоприятното състояние на страната са криворазбраните националисти"

Ахахахахаха, Хумор,сатира и забава 24/7, Цирк Дондуков..

14847

1

БирникЪ

06.06 2016 в 17:22

"Плевнелиев: Републиката ни не е нито чиста, нито свята"

Веднъж да е прав тоя идиот! Точно такива като него я осраха !
 
X

Подкастът на OFFNews