Плевнелиев: Югоизточна Европа е мост между Европа и Азия

ОFFNews 16 октомври 2014 в 18:54 2033 0

Росен Плевнелиев пред делегатите от Десетата среща на върха Европа-Азия (АСЕМ) в Милано.
Росен Плевнелиев пред делегатите от Десетата среща на върха Европа-Азия (АСЕМ) в Милано.

"Регионът на Югоизточна Европа е стратегическият мост, който свързва Европа и Азия и може да постигне много повече за насърчаването на търговския обмен между двата континента", заяви Росен Плевнелиев пред делегатите от Десетата среща на върха Европа-Азия (АСЕМ) в Милано.

Президентът подчерта, че днес държавите от Югоизточна Европа не са разделени от „железни завеси“, а споделят обща визия за своето европейско бъдеще и работят за свързването на транспортните, железопътните и енергийните си системи.

„Българските стоки са традиционно добре приети на пазарите в Азия и днес ние заслужено сме известни като страната на розите, на качественото кисело мляко и като производители на здравословна храна“, отбеляза още държавният глава.

Диалогът между ЕС и АСЕАН за повече свързаност между Европа и Азия е сред добрите примери за обмяна на опит и на работещи практики, посочи още в изказването си държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че е в общ интерес на държавите от двата континента да продължат да развиват транспортните системи, които ги свързват и които стимулират икономическия обмен. „В глобализирания свят европейските и азиатските икономики са взаимно зависими и Азия е стратегически партньор на Европа“, посочи президентът. Заедно те представляват над 50 % от световния БВП и над 60 % от населението на Земята

Държавният глава подчерта, че в условията на нарастваща взаимна зависимост предизвикателствата, пред които се изправят отделните страни са общи и изискват обединени усилия за тяхното преодоляване. По думите на президента ситуацията в Европа днес напомня за енергийната уязвимост на континента, а Азия може да предложи алтернативни източници и маршрути за транспорт на енергийни ресурси. „Инициативи като „диалогът" между Европа и Азия са най-добрият начин да продължим напред“, заяви още президентът Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!