Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Военни хеликоптери се включват в спасителните акции във Варна

OFFNews 20 юни 2014 в 13:26 4750 1

Кугър

Снимка OFFNews

Хеликоптерите „Кугър“ ще останат в готовност в района за оказване на помощ на Областния кризисен щаб във Варна.

Два хеликоптера „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили излетяха днес около 13.00 ч. за района на община Балчик, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Те ще извършат разузнавателни полети за установяване на мащаба на бедствието и ще имат готовност за спасителни действия и въздушна евакуация на бедстващи хора.

Хеликоптерите „Кугър“ ще останат в готовност в района за оказване на помощ на Областния кризисен щаб във Варна.

„Всичко, с което разполагаме като техника и личен състав, е на разположение на кризисните щабове“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов за БНТ.

„Аз съм от вчера в комуникация и координация на действията с местната власт във Варна и в района на Велико Търново“, посочи министър Найденов и подчерта, че командващият на Военноморските сили е в Областния кризисен щаб. „

Координирам максимално всичко, което пристига при мен като искане и разпределение на ресурсите“, заяви министърът на отбраната. Той съобщи, че вече е посетил и областния кризисен щаб, и квартал „Аспарухово“, и в момента пътува към Добрич, където положението също е бедствено.

Министър Найденов подчерта, че личен състав и специализирана техника на Военноморските сили от снощи са ангажирани в подпомагане на местните власти в спасителните и аварийно-възстановителни работи. „Имаме ангажирани катери и водолазни екипи, които осъществяват наблюдението, както и спасителни действия в Канал 1 „Море-езеро“, допълни министър Найденов и посочи, че има добра комуникация и координация между държавните институции и местните и регионални власти, за да бъдат адекватни действията в тази кризисна ситуация.

Още снощи в 23,03 ч. по искане на МВР самолет C-27J „Спартан” от военно формирование 24900 (Враждебна) извърши полет от летище София до летище Варна за транспортиране на служители на министерството във връзка с усложнената обстановка във Варна. От ВМС с автомобили УАЗ 469 и ЗИЛ-131 оказаха съдействие при евакуацията на хора от наводнения квартал Аспарухово и при отводняването на Военноморска болница. Във военните формирования са извикани военнослужещи, за да получат конкретни задачи по дейностите, свързани с преодоляване на последиците от наводненията.

Министърът на отбраната каза, че трябва да се направи цялостна оценка на ситуацията и че според него е необходимо да се потърси съдействието от фондовете за подпомагане на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews