Планът за Борисовата: без Маймунарника и Капитолия, ще правят 4 паркинга и музей

Невена Илиева Последна промяна на 14 юли 2017 в 07:00 19419 1

Снимка borisovagradina.com

Подробният устройствен план за Борисовата градина, изработен от "Ковачев архитекти", предвижда премахване на клуб "Маймунарника" и автокъщата "Капитолия", създаване на четири нови паркинга и музей "Зелена София". Това съобщи арх. Атанас Ковачев от студиото, изработило плана. 

"Ковачев архитекти"е победителят в конкурса от 2015 г., на който бе възложено да изработи подробния устройствен план за Борисовата градина. Проектът на архитектурното студио бе избран сред седем предложения и бе определен като "най-консервативен" заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка. В ПУП се предвижда забрана за коли на територията на парка, а зелените площи няма да се пипат, увери Ковачев. 

Строителство

На територията на парка ще има само една нова сграда. Тя ще се намира на терена на автокъща "Капитолия", която според архитектите няма място на територията на парка. Имотът на бул. „Драган Цанков“ 5 предвижда да помести подземен паркинг, а върху него да изникне музей "Зелена София". В сграда на музея ще бъде разположена и администрацията на парка. 

Паркиране

Проектът предвижда изграждане на четири паркинга. Освен подземния на мястото на "Капитолия", архитектите предлагат по отпадналата трамвайна линия, която минава от ул. "Незабравка" до алея "Яворов", да бъде създадена територия за паркиране за около 100 автомобила. 

Също така се предвижда създаване на нов подход към парка от бул. "Драган Цанков" при кръстовището с ул. "Кирил Видински" (сега триклонно светофарно регулирано), да стане четириклонно с подход към подземен паркинг- гараж, разположен под новия музей "Зелена София". По ул. "Кирил Видински" ще има наземен паркинг.

Паркинг ще има и до гара "Пионер", която предстои да бъде превърната в културен и спортен център, където да се поместят и обектите на "Спортна София". Той ще побира 340 коли. 

Подлез

Устройственият план предвижда изграждане на подлез на бул. "Драган Цанков", тъй като според архитектите често минувачите нарушават правилата за безопасно пресичане. Той ще свързва Борисовата градина със Строителния техникум. 

Панорамна площадка на телевизионната кула

Архитектите искат да се изгради изгледна площадка на телевизионната кула на бул. "Драган Цанков" с външен асансьор. Според тях мястото е подходящо и може да поеме потокът от желаещи да видят София от високо. 

Маймунарника

Едно любимо на много софиянци заведение предстои да бъде премахнато. Според "Ковачев архитекти" отвореният клуб не може да съществува във вида, в който е в момента. На негово място ще има три сцени, на които "трябва да се сервира най-много бира". 

Ариана

Заведенията до езерото "Ариана" ще бъдат премахнати. На тяхно място ще се появи старата бирария "Ариана", която ще бъде възстановена в автентичен вид, благодарение на запазени фотоси, които архитектите са събрали. 

Нов живот

Новият устройствен план предвижда възстановяване на затворената от години къпалня "Мария Луиза", Климатичното училище и Горския дом. 

Има идеи и за атракционно влакче, което да се движи от болница "Токуда" по релсите до гара "Пионер", а конната база ще бъде преместена в друга част на парка. Предвижда се и изграждане на мрежа от велоалеи.

В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане на Пълния устройствен план на Борисовата градина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4019

1

Чичо

14.07 2017 в 20:01

Ако това е най-щадящият проект, какви ли са другите!?
Пак се готвят да усвоят милиони от парите на данаколплатците.

Да разчистят и възстановят около Ариана и Мария Луиза, добре.

Но какви музеи с подземни гаражи, панорамни наблюдателни кули, атракционни влакчета, паркинги? Що за мегаломански проекти!
Оставете паркът максимално не застроен.

По скоро трябва да се решат двата проблемиа, с игрище "Юнак" и с Летния театър, защото са като язви в парка.