Пернишкият университет се оплака от непрекъснати атаки

ОFFNews 02 ноември 2014 в 14:55 2322 1

ЕПУ - Перник
ЕПУ - Перник

За четирите години от съществуването си сме подложени на непрекъснати атаки, оплакаха се от ръководството на Пернишкия университет (ЕПУ) на пресконференция.

По думите на президента на ЕПУ (Европейски политехнически университет) Тошко Кръстев нападките идват от дирекцията по висшето образование в МОН, от бившия министър ба образованието Анелия Клисарова и от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), начело на която е бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев.

Първата лъжа, която посочи Кръстев е, че ЕПУ няма акредитация.

"ЕПУ е най-новата институция и за разлика от другите, са му дадени не 5 години, за да могат да се пригодят към закона за висшето образование, а 2 години, за да премине институционална акредитация. Със самия факт на създаването на университета той е с право на акредитиране както институционално, така и неговите програми", добави той.

От думите му стана ясно още, че пред пролетта на тази година ЕПУ е завел дела срещу дирекция "Висше образование", направили мълчалив отказ на над 150 чуждестранни студенти, като не им дали визи.

След завеждане на делата МОН и агенцията за акредитация обединили атаките си срещу университета, добави Кръстев. През май месец за първи път в света председател на национална акредитационна агенция излиза да говори срещу университет, посочи Кръстев. "Всичко това се случи, за да може да бъдат подпомогнати делата срещу Министерство на образованието", смята той.

По думите на ръководството на вуза в свой доклад тогавашният министър на образованието Анелия Клисарова подвежда целия Министерски съвет, като казва, че са отказани всички професионални направления. Откъде министърката може да знае, че всички направления са отказани преди да са завършени процедурите, а три от тях се състояха след внасянето на доклада, питат от ЕПУ. 

Ректорът проф. Иван Петков на свой ред показа списъка на преподавателите във връзка с институционалната акредитация. Това са живи хора, които преподават в университета. От юни месец миналата година до последния академичен съвет преди 2 седмици са обявени 32 конкурса, преобладаващо за млади хора, каза професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!