Павлова: Реформата във ВиК сектора е на "финалната права"

OFFNews 12 май 2015 в 14:26 2061 0

Лиляна Павлова

"От старта на реформата във водоснабдяването и канализацията през 2009 г. са предприети много стъпки и вече е на „финалната права".

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на откриването на конференцията "Механизми за финансиране на ВиК сектора".

"Като министерство, отговорно за цялостния процес на управление на ВиК сектора и провеждане на провеждане на реформата в него, трябва да осигурим възможности и перспективи дружествата да бъдат управлявани по по-добър начин, повече финансов ресурс и повече възможности за инвестиции и в крайна сметка да изпълним поставената цел – предоставяне на качествена услуга на поносима за потребителите цена, спазвайки екологичното законодателство и изисквания", каза на форума Павлова. 

По думите й е необходимо да се намери баланса между опазването на околната среда, чрез изграждането на пречиствателни станции за отпадъчни води, спазването на европейското законодателство и осигуряването на достатъчни количества чиста питейна вода.

"Всички сме длъжници на това, че по време на 20-годишния преход в управление на отрасъла не е направено достатъчно, за да се реформира той и да се инвестира по-разумно в него. Мрежата е остаряла и амортизирана, все още има населени места с режим на водоснабдяването или без чиста питейна вода", призна министърът.

Тя отчете, че 28-те водни територии са факт - 16 от тях са изпълнили всички изисквания да има една водна територия с един обособен оператор и за тях започва възлагането на прединвестиционни проучвания.

Според нея трябва страната да намери различни механизми за финансиране на ВиК отрасъла, извън европейското, тъй като наличните средства от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 година са 2.5 млрд. лв., а са нужни близо 11.7 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!