Първи учебен ден: Патрулни полицейски коли с включени светлини ще пазят децата

OFFNews 14 септември 2022 в 12:08 1444 0

Back to school

Снимка pixabay

Това е един от националните ни празници, въпреки че не е обявен за такъв, каза инспектор Мария Ботева.

Патрулиращите полицейски автомобили в района на училищата ще бъдат с пуснати светлини. Акцията "Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя" започна в началото на септември и ще продължи до края на октомври.

Това стана ясно на брифинг на МВР за първия учебен ден - 15 септември.

"Извършени са охранителни проверки на всички учебни заведения, детски градини и обекти, свързани с тяхната дейност", заяви главен инспектор Дарин Димитров от "Охранителна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", цитиран от БТА. 

За всички пропуски са изготвени уведомителни писма, но към момента няма сериозни нарушения. Най-често не работи видеонаблюдението или е нарушена целостта на оградите.

Проведени са срещи с всички кметове, както и с директорите на училищата и детските градини. Освен това ще има постоянни проверки на питейните заведения за продажба на алкохол на деца и непълнолетни.

Акцията "Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя" включва обновяване на пешеходните пътеки, светлинните сигнализации около учебните заведения и детските градини, както и беседи на пътни полицаи с деца. Подобни срещи ще продължат и след края на октомври, обясни инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГДНП.

За първия учебен ден е осигурено полицейско присъствие в цялата страна. Това е един от националните ни празници, въпреки че не е обявен за такъв, каза още Ботева.

Инспекторът допълни, че от началото на годината до 13 септември при пътни инциденти са загинали 21 деца, а миналата година са били 28 за същия период. 

Учителски колективи призоваваха родителите и учениците да дарят за пострадалите в Карловско парите, които биха дали за букети цветя за самите тях за първия учебен ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews