Парламентът прие доброволната военна служба, било крачка към задължителната

Георги А. Ангелов 16 декември 2020 в 12:41 3566 0

Снимка BGNES/Архив

Всеки български гражданин от 18 до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за резерва. 

Доброволната казарма ще става със сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили, смятат от Министерството на отбраната. Това е и една от целите на промените, към момента свободните места за военни са над 5 хил.

Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще преминават по 300 души. Резервистите ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване, както и ще имат право на осем дни платен отпуск. Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв.

През първите три месеца от службата ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите - изпълнение на задачи във военните формирования. При привеждане на въоръжените сили или на част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност резервистите ще бъдат извикани на активна служба.
Гражданите, преминали доброволната служба, ще имат предимство при кандидатстване в държавната администрация, в т.ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, пише още в закона.

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.
Парламентът прие още, че в часа на класа военнослужещи ще обучават учениците в умения, свързани със защита на родината, и действия за оцеляване в кризи от военен характер. Дава се възможност на студентите на възраст до 40 години да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "офицер от резерва", ако отговарят на определени изисквания.

“С промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България се цели да се създаде възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв, което ще увеличи броя на подготвените български граждани за защита на Отечеството. Това е конституционен дълг на всеки български гражданин и за нас е първа стъпка към връщането на наборната военна служба” се казва в изявление на ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!