Парламентарна комисия ще разследва сделката за летище "Божурище"

Елица Мартинова 04 декември 2013 в 10:24 3539 1

Красимир Велчев Снимка: БГНЕС
Красимир Велчев Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да създадат временна анкетна комисия, която ще проверява всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище "Божурище" през 2005 г., както и обявяването на летището за паметник на културата през 2008 г.

Предложението за временната комисия е на Красимир Велчев, група народни представители от ГЕРБ и вече отцепилия се Георги Марков. То бе подкрепено единодушно от всички 164 депутати, които се включиха в гласуването.

Комисията ще работи два месеца в осемчленен състав: Красимир Велчев, Данаил Кирилов (ГЕРБ), Петър Мутафчиев, Георги Свиленски ("Коалиция за България"), Митхат Метин, Хюсеин Хафъзов (ДПС), Гален Монев, Павел Шопов ("Атака").

В мотивите си към проекторешението ГЕРБ описват казуса със заменката на летище "Божурище". През 2005 г. в последното заседание на Министерски съвет правителството на Сакскобургготски решава да замени летището срещу 50 апартамента, без да уточни къде и с каква квадратура ще бъдат апартаментите. Парламентарната група на БСП дава сделката на Военна прокуратура и година по-късно условията в сделката са коригирани, като броят на апартаментите е увеличен до 106 души.

През 2008 г. тогавашният министър на културата Стефан Данаилов обявява летище "Божурище" за паметник на културата с категория "Национално значение". Две години по-късно правителството на ГЕРБ обявява обекта за "Групова урбанистична и културна ценност - комплекс от национална ценност, което притежава стойност за историята на страната и от значение за европейското наследство".

Вчера обаче петчленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта на ГЕРБ и постанови, че италианският концерн "Индустриален парк" печели делото за летището в Божурище. ВАС мотивира решението си с това, че при издаването на заповедта са допуснати административни нарушения, не са уведомени заинтересованите страни и не е уточнен обхватът на временно защитената територия.

Решението за създаване на комисия по случая с Божурище бе един от малкото въпроси, които обединиха депутати от ГЕРБ, "Коалиция за България" и "Атака". Въпреки това обаче дебатът по темата продължи повече от час.

"Години наред се действа за унищожаване на тази светиня – летище "Божурище". Това е най-старото действащо летище не само в България, но и в света. 1930 г. е построена аерогарата там. Тази година трябва да честваме 100 години от създаване на летището. През 1919 г. унизителният Ньойски договор великите сили решават България да се лиши от възможността да развива авиацията. Решено е летището да бъде заличено, ние да бъдем лишени от авиация, летището да бъде парцелирано на ниви. Три години българското общество се бори за това летище и успява. Създава авиационно училище, което да подготвя летци", каза вносителят на проекторешението Красимир Велчев и призова колегите си да не допускат летището да бъде унищожено.

"Много ви моля като депутати, когато се каже "нация", "идентичност" и "паметник на културата", не всичко е кебапчета и кюфтета, не всичко е пари. Финикийският знак е обменна единица, няма как да си обменим нацията", посочи Вежди Рашидов.

Петър Мутафчиев от КБ предупреди депутатите, че след вчерашното решение на ВАС комисията трябва да свърши работата си в по-спешен порядък от два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови