Парите от рекета по схемата "19/45" отивали в партийна каса

OFFNews 23 април 2014 в 11:24 8301 2

Мирослав Найденов

Снимка БГНЕС, архив

Парите от схемата „19/45” в земеделието вероятно са събирани и чрез незаконна сеч, смята бившият земеделски министър

Парите от рекет по схемата "19/45" са отивали в партийна каса.

Това обяви тази сутрин бившият земеделски министър и съучредител на БАСТА Мирослав Найденов в интервю за bTV. Информацията на Найденов идвала от депутати както от ГЕРБ, така и от управляващата коалиция.

Той отказа да поясни за коя партия са събирани парите от шефовете на държавните предприятия към земеделското министерство. Схемата, огласена преди седмица от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, предвиждала шефовете на горските предприятия да се "отчитат" с по 45 000 лева на 19-о число всеки месец на зам.-министърка в земеделското ведомство, ако искат да запазят постовете си.

Човекът, който е искал да я разкрие - Юри Миков, директор на Югозападното горско предприятие, загина в катастрофа в Гърция. След катастрофата Бойко Борисов намекна, че случилото се не е случайност.

Единствената жена зам.-министър на МЗХ в момента е инж. Валентина Маринова. Тя е от квотата на ДПС.

Вчера пред OFFNews Найденов заяви, че земеделският министър е отнел ресор "Гори" от Маринова преди седмица и призова МЗХ да обясни защо. Оттам до момента не са излизали с коментар, въпреки многократните запитвания, включително и от OFFNews.

Днес Мирослав Найденов коментира, че за да се съберат толкова пари от горските стопанства, за да се плати рекетът, „трябва да се разгради гората и да започне незаконна сеч“. Според него това означава събирането на такси на черно.

Найденов призова служителите в министерството на земеделието, които са наясно със схемата, да излязат и публично да я оповестят, защото в противен случай всичко щяло да се окаже само клевета.

Найденов каза още, че след Националната електрическа компания (НЕК) горските стопанства на най-доходоносните държавни предприятия с годишна печалба от близо 400 млн. лв.

Той отговори и на твърденията на Валентин Карамфилов - бивш председател на Комитета по горите и бивш зам.-председател на Агенцията по горите, за това, че по времето, когато е Найденов бил министър, шефовете на горски стопанства си плащали, за да бъдат назначени на тези постове.

„В момента няма какво друго да кажат, затова сега обясняват, че тази схема била измислена по мое време“, отговори Найденов. Той обясни, че Карамфилов е най-бързо уволненият държавен служител в предишното правителство, „защото имаше съмнения, че върши нещо незаконно“.

За загиналия в катастрофа директор на Държавното горското стопанство за Северозападна България Юри Миков, ексземеделският министър каза, че версията за умишлен инцидент е спекулация. От думите му стана ясно още, че по времето на ГЕРБ Миков бил под прицела на Искра Фидосова, защото той отказал да изпълни нейни поръчения.

„Заради това, че отстояваше определени позиции, той беше неудобен и по времето на ГЕРБ. Настояваше за неговото освобождаване много силно Искра Фидосова. И тогава се наложи лично премиерът Борисов да се намеси, за да може този човек да остане”, каза Найденов и поясни, че натискът може да е бил за „определени услуги“ или „определени назначения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!