Пак писаха тройка на кабинета за грижата му за децата

OFFNews 18 май 2017 в 16:41 1851 0

Снимка НМД

Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

Правителството ни получи оценка Среден (3.20) за грижата към децата пред изминалата 2016 година. Националната мрежа за децата определи оценката след анализиране областите "Образование", "Здравеопазване", "Правосъдие", "Семейна среда" и "Спазване на Конвенцията на ООН за правата на детето".

Общата оценка е по-ниска от миналогодишната (3,28). С шест стотни по-високо е оценено само здравеопазването - Среден (3,64), двойка са писали от НМД на спазването на Конвенцията.

Правосъдие - Среден (3.05)

Спадът в оценката тук е с 40 стотни, а причината - няма реформа на системата за детско правосъдие въпреки проекта на министерството от 2016-а. Според специалистите трябва да бъде създадена подходяща обстановка на децата по време на съдебен процес, спокойна среда на работа с тях и сигурност при даването на показания. Сериозен проблем е, че планът за превенция на агресията е само на хартия, а комуникацията между различните институции е нулева. 

В същото време, ситуацията в социално-педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища-интернати (ВУИ) продължава да бъде изключително тревожна от гледна точка на качеството на живот на децата, настанени там, констатират от НМД.

Семейна среда - Среден (3.01)

Относно семейната среда има напредък, макар и минимален, а в оценката той се изразява в една-единствена стотна. Увеличава се броят на децата, лишени от родителска грижа, настанени при роднини и близки, но все още липсва цялостен подход за подкрепа на тези деца и семействата, при които са настанени. Остава проблемът с осиновяването, а разсиновяването е все още допустимо. Проблем е и финансовото подпомагане на семействата след изчерпването на средствата по европроекти.

Здравеопазване - Среден (3.64)

Най-високо оценената подобласт е „Детска смъртност“ - Добър (4,36), следвана от „Болнична и доболнична помощ“ - Среден (3.71). Постигнат е напредък при превенцията при ранната детска смъртност, но ранните раждания и услугите за неосигурените майки остават сериозен проблем. Данните за хранителните навици на децата са плашещи. Децата пълнеят заради вредни навици и стрес, показват данните. В 30% от случаите причината за повечето килограми е стрес. Юношите ни са сред първенците по употреба на алкохол и цигари. Значителна част от тийнейджърите водят полов живот от 15-годишни.

Образование - Среден (3,44)

Основен проблем тук е образованието на малцинствените групи и бедните. Той остава нерешен въпреки реформите в сектора. В малките градове и селата проблем е и достъпът до училище, а процентът на отпадане все още е висок. Неясно остава какво точно се има предвид под "приобщаващо образование" у нас. Експертите препоръчват да се приеме интегрирана междусекторна стратегия за ранното детско развитие и изпълнението ѝ да стане национален приоритет.

Конвенция на ООН - Среден (2.86)

Най-ниско оценената подобласт е Недискриминация - със Слаб (2.13). Този сектор продължава да получава възможно най-ниската оценка. Липсва детски омбудсман, който да извършва контрол на нарушените права. Няма добри специалисти не само в малките градове, а и в големите, няма детски съд, а децата в риск от бедност и социална дискриминация са 43,7%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови