Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отровна ли е водата на София?

OFFNews 20 май 2018 в 14:18 16952 7

Отровна ли е водата на София? Този въпрос зададе вчера депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на комисията по енергетика в Народното събрание Таско Ерменков.

Той публикува следното съобщение в официалния си профил:

"Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в София е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.

Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат".

Ерменков призова институциите, които разполагат с информация, или да опровергаят това като фалшива новина, или да предупредят гражданите на София.

В отговор "Софийска вода" публикува съобщение, според което "питейната вода в София е чиста, сигурна и с отлични качества".

"Питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките ѝ физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг", уверяват от дружеството.

Те припомнят, че контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно-изследователския комплекс на „Софийска вода“ по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

Преди два месеца комплексът обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др., пишат от "Софийска вода".

Питейната вода в столицата е с ниско съдържание на разтворени соли в нея и това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма, уверяват те и прилагат таблица с данните за живак, уран и олово във водата, получени при измерванията на водата на 19 май. Вижте ги ТУК.

Темата коментира и зам.-председателят на енергийната комисия в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.

"Водата в София не е опасна и е качествена, и годна за пиене" се казва в изявлението му, направено след разговор със зам.-изпълнителния директор на "Софийска вода" Васил Тренев. Последният категорично е отрекъл слуховете за замърсяване на питейната вода в столицата.

Славчев е категоричен, че е недопустимо и неморално да се използва питейната вода в столицата за политически цели, защото водата е част от националната ни сигурност. "Спекулациите и заигравките с водата са опасни", предупреждава общинският съветник.

Вододайните зони се охраняват от охранителна фирма и от полицията. Детайлите по охраната им да се разгледа на сесия на СОС, препоръчва инж. Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

21.05 2018 в 00:37

Не съм сигурен, че това е работа от Позитано - твърде глупаво е. И ще им струва много. Ще да е солова глупост, вдъхновена от глупостите на Тръмп, примерно. Не е съобразил само, че каквото е позволено на Юпитер, не е позволено на кап. Таско.

11480

5

Plagiat

20.05 2018 в 22:01

Яз си знаих!
Тя, Доктор Радева, отдавна ми е забранила да пия вода!
Ам хапчетата, др. Ерменков, с водка ли ги пииш, да знам и яз!

23293

3

Стефан

20.05 2018 в 16:04

Упътване: Намираме в справочника пълният обем на язовира. Намираме в друг справочник опасните/леталните концентрации на различните отрови. Пресмятаме колко от коя отрова ни трябва, за да създадем медицински значима концентрация в целия обем на Искърите.
Отчайваме се от непосилното количество, което трябва да закараме и да излеем.
Теглим майната на таско ерменков, тия на които той вярва, на комисията му, и на народното им събрание.
Отиваме да си сипем нормални количества нормално пиене. От това ще говорим глупости, ще се смеем често и бурно, и хората ще са наясно че сме се почерпили, и затова говорим небивалици - да веселим приятелите си. На масата, и на съседните маси. А не правим истерии в интернета. Което в случая, май трябва да заинтересува прокуратурата.

23293

2

Стефан

20.05 2018 в 16:00

Отровна е. Отравянето с нея води до оглупяване на част от политиците и част от писачите в "социалните мрежи".
Избирателността на механизма на оглупяването още не е изяснен от медицината. Категорични данни има само за масово поражение на "социалните".
Връщаме се в седми клас, когато се решават задачи за басейни. Значи, един басеин се пълни от две тръби, изпразва се от три. За колко време, пишещите за отровата в басейна ще се видиотят окончателно от каменарката, която пият през устата, и изливат през други отверстия, ще отрови целият басеин? Второ подусловие: За колко време басеинът ще се напълни/изпразни, ако периодично се излива в интернета?

12130

1

borisboris

20.05 2018 в 15:42

Водата от Искъро е с особени свойства поне от 2-3 хил. години. Под нейното чудотворно въздействие е формиран шопския етнос, за който не може да се каже нищо особено освен че се мотивира и действа абсолютно алогично.
 
X

Да помогнем на украинските деца!