Откарват украински бежанци с деца и бебе във фургоните в Елхово. Кой го разпореди?

Александра Маркарян, Рени Петрова 04 ноември 2022 в 13:02 5956 14

Фургоните в центъра за задържане в Елхово.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Обстановката във фургоните в Елхово.

Тази сутрин 25 новопристигнали от Украйна бежанци са били закарани и настанени във фургоните в двора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово, който години наред бе подготвян и оборудван да функционира като специален дом за принудително настаняване (задържане) на незаконно пребиваващи чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. В групата има 10 деца, едно от които – бебе - алармира Българският хелзинкски комитет.

"Вече пети месец Българският хелзинкски комитет настоява пред отговорните за управлението на бежанската криза държавни институции да не използват фургонния център в Елхово за настаняване на бягащите от войната в родината си украинци. Тази практика противоречи не само на закона, но и на елементарната човещина", възмущават се от БХК и питат кой е разпоредил преместването.

"Центърът в Елхово е изграден от метални фургони, част от които през лятото все още не бяха свързани с канализация, течаща вода и електричество. Не е ясно дали към днешна дата тези проблеми са отстранени. Отопляват се с конвекторни печки, които не са безопасни за деца. Липсват елементарни битови условия, няма и възможност за осигуряване на топла храна, единствено допустима по закон за изхранване на деца. Липсва какъвто и да било достъп до административни и социални услуги, неясно е как и дали изобщо ще има организирана медицинска помощ на място", изтъкват от БХК.

Обстановката във фургоните в Елхово. Снимка: БГНЕС/Иван Янев

При тези условия тази сутрин там са откарани хора с деца, без да им бъде казано кой е разпоредил настаняването на новопристигащи от Украйна бежанци в центъра за задържане на МВР в Елхово; как ще се осигурят базовите – гарантирани по закон и разписани в хуманитарната програма на правителството – нужди на уязвимите групи, каквито са и децата; кой на място отговаря за обгрижването на тези хора, какъв е бюджетът за издръжката им и какво включва тя; колко дълго ще останат хората там.

"Настояваме за спешна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с ръководството на определената от служебното правителство нова Временна оперативна група, отговорна за координацията на дейностите за украинците под временна закрила. За пореден път настояваме и за прозрачност в работата ѝ, и за елементарно човешко отношение към бягащите от войната в Украйна хора, които са потърсили закрила в България", пишат от БХК.

Пред OFFNews от Агенцията по бежанците потвърдиха за изпращането на бежанци в Елхово, но ни насочиха към оперативната група за настаняване към Министерския съвет за подробности. От Агенцията казаха, че по принцип такова разпореждане може да даде областният директор и ни препратиха към Дирекция "Миграция" за уточнение и към горещите телефонни линии на ukraine.gov.bg. На този етап институциите не внасят повече яснота по въпроса.

Пред бТВ областният управител Георги Чакълов на Ямбол обясни, че украинците ще останат в Елхово временно. 

Това не е първият опит на държавата да "приюти" бежанци в Елхово. При предишния бежанците отказаха да нощуват там заради условията, впоследствие тогавашният вицепремиер Калина Константинова им се извини. Лагерът беше затворен. Явно неокончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

13

Джендо Джедев

04.11 2022 в 15:47

Еврак,

Напълно ти вярвам! :D

2073

12

Johnny B Goode

04.11 2022 в 15:23

Еврото, може да съм всичко, ама не и геронтофил.

345

11

Джендо Джедев

04.11 2022 в 15:21

Коци, може ли някакво линкче да ги видим тия фургони в Германия? Все си мисля, че има известна разлика с нашите... ;)

-1200

9

путин хуйло

04.11 2022 в 15:19

правителството на zадунайски циганистан има само два приоритета: 1. Да подпомага всячески на путик да заобикаля санкциите; 2. Да тормози и прогонва украинските бежанци.

345

8

Джендо Джедев

04.11 2022 в 15:18

Еврак,

Пак си неадекватен. Първо, пострадалите от карловския потоп са жертва на същите неуредици. Питай ги дали искат да се настанят в Елхово. И дано да можеш да бягаш бързо, че ако те докопат... Второ, тия хора имат роднини, имат достъп до спестяванията си, в родината си са и т.н. Трето, ти какво направи за тях? Хем са ти сънародници... ;)

-1200

7

путин хуйло

04.11 2022 в 15:17

народонаселението на zадунайски циганистан е възможно най-оскотялото, тъпото, невежото, мързеливото,олигофреничното, суеверното, изостанало и деградирало!

2073

5

Johnny B Goode

04.11 2022 в 15:08

Разпоредило го е някое човекомразещо рашистко чиновниче, което може да се издигне в собствените си очи само ако потъпква по-слабите от себе си.
Защо ли си мисля за Еврото, докато пиша това...
 
X

Да помогнем на украинските деца!