Отец Иван строи нов приют

OFFNews 19 декември 2011 в 14:36 2422 1

Отец Иван Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Отец Иван

Обявените за незаконни постройки на приюта в Нови хан на отец Иван няма да бъдат съборени въпреки решението на ДНСК, потвърдено и от Върховния административен съд. Вместо това първо ще бъде изграден нов приют и, след като е готов, постройките в двора на църквата в Нови хан ще бъдат съборени доброволно.

Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова на пресконференция днес. Отец Иван ще вдигне новия приют върху терен в местността Побит камък край Нови хан. Теренът е закупен от свещеника. Вече е налице одобрен устройствен правилник. 9000 лв. е превела Софийската митрополия за заплащане на таксата за промяна на предназначението на терена за новия дом, а министерството е поело ангажимент да придвижи документите.

Имаме осигурени 8 фургона при необходимост за настаняване, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Тя каза и че има възможност 15 души от дома да бъдат настанени в защитени жилища.

По думите на Павлова има и готовност за национална кампания за събиране на средства за построяването на дома. Отделно държавата ще дари на фондацията на отец Иван терен от 78 дка в Ихтиман, който е бил на бившите Строителни войски. Теренът се намира в гориста местност и е подходящ за развиване на земеделската дейност на фондацията на отец Иван. Мястото в момента няма водопровод, канализация и ток.

Ще се създаде и офис в София със секретар, който да координира работата между институциите и фондацията на отец Иван.

„Бог ще ни помогне. Това, което сме предприели ще се реализира. Смятам, че ще направим един образцов дом. Длъжни сме да помагаме на бедните хора. Всичко върви добре. Децата са спокойни. Животът си тече при нас мирно и спокойно”, каза свещеникът.

В дома живеят 84 души, от които 30 деца. Всяко едно от тези деца е настанено в дома доброволно заедно със своите родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови