Закон остави без помощ сираците на отец Иван

OFFNews 30 януари 2012 в 11:54 2056 0

Отец Иван. Снимка: БГНЕС
Отец Иван. Снимка: БГНЕС

Строителният министър Лиляна Павлова се опитва да спаси дома за сираци на отец Иван в Нови Хан, но се оказа, че има нова пречка и тя възниква, заради поправката в закона за гражданската регистрация .

Поправката в Закона за гражданската регистрация беше вкарана с цел ограничаване на изборния туризъм, но създаде проблеми на най-уязвимите групи от населението - бездомниците и живеещите в гета в неузаконени постройки.

Оказва се, че отец Иван не може да регистрира към приюта питомците си заради законови промени, според които за регистрация на адрес се изисква нотариален акт или договор за наем. Без регистрацията не могат да се извадят лични карти, в които той да се запише като постоянен адрес, пише в. "Сега".

Социалните помощи се раздават по постоянен адрес, и това става само срещу редовна регистрация в бюрата по труда. Но тя също става по постоянен адрес, поддържа се с ежемесечни подписи пред трудовите инспектори и позволява безработните да бъдат включени в обучения или субсидирана заетост. Това означава, че хората, живеещи при отец Иван, които все пак имат лични карти, но те издадени в друго населено място, трябва да пътуват до там всеки месец за подпис и помощи, които често не покриват дори разходите им. "Които са по-отдавна при мен, нямат проблем, но новите нито мога да ги регистрирам в бюрото по труда, нито за социални помощи да кандидатстват", обясни отец Иван.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови