От КНСБ прогнозират ново поскъпване на храните заради цените на тока и горивата

OFFNews 13 юли 2021 в 10:53 1618 0

Снимка pixabay

Заради увеличението на цените на тока и горивата от КНСБ прогнозират ново поскъпване на хляба и зърнените храни, млякото, млечните продукти, яйцата, маслата и мазнините и др., съобщи БТА.

Скокът ще се предопределя, както от това доколко обвързан е с електроенергията производственият процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи, коментира Росица Макелова, научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ към КНСБ. 

Според нея новите цени ще се отразят върху покупателната способност на домакинствата, тъй като по-голямо перо от бюджета им ще се заделя за адекватното поддържане на жилището. 

През последните 5 години се наблюдава плавен ръст на цените на хранителните продукти, посочи още Микелова. 

По-съществени увеличения се наблюдават при следните групи: хляб и зърнени храни (близо 5 на сто ръст в периода май 2017-май 2021 г.); мляко, млечни продукти и яйца (3 процента ръст за същия период); животински и растителни масла и мазнини (ръст с 6 процента).

Макар и по-колебливо, нарастват цените и на месните продукти и захарните изделия, отбеляза експертът. По думите й, колебанията при плодовете и зеленчуците са все още значителни и едва в края на есенния сезон могат да се направят по-задълбочени анализи дали и с колко ще поскъпнат техните цени. 

Плавно нарастване се наблюдава и при цените на услугите, като средно за периода 2017-2021 г. ръстът е 2 процента.

Домакинствата се налага да плащат повече за здравеопазване (+0,6 на сто спрямо 2020 г. или средно +1 процент спрямо 2017 г.), поддържане и ремонт на леки транспортни средства (съответно +3,2 на сто и +2,6 на сто за посочените периоди), за ресторанти и хотели (+2,5 процента и +4 процента ), бръснаро-фризьорски салони (+3,1 на сто и +3,5 на сто).

Новите цени на тока, природния газ и топлинната енергия реално ще се усетят от домакинствата след няколко месеца - в началото на отоплителния сезон, като конкретно за тези, които ползват парно и топлата вода, ще изпитат най-сериозни затруднения, прогнозира Росица Макелова. Тя припомни, че през 2020 г. близо 28 на сто от населението се е ограничавало при отоплението на жилището си.

Същевременно 24 процента от българите срещат затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището си.

Спрямо данните от регулярните изследвания на ИССИ за издръжката на живота все още 6 от 10 домакинства в страната не разполагат с необходимите средства за осигуряване на нормале жизнен стандарт, каза Макелова. Очаква се задържане или леко увеличаване на този дял на домакинствата, като до края на годината ще бъдат представени нови данни в тази насока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови