Осъдиха адвоката на Кирил Рашков за клевета

Ивайло Анев 03 август 2014 в 11:05 10725 1

Васил Марков
Васил Марков, адвокат на Кирил Рашков

Адвокатът на Кирил Рашков Васил Марков е осъден за клевета.

Решението е на Старозагорския окръжен съд. Той потвърждава присъдата на съда в Асеновград.

Причина за присъдата стана публично изказване на юриста пред медиите. В него той обвини вуйчото на убития в Катуница Ангел - Веселин Христев, че е запалил имот на Рашкови и че дискриминира и насажда етническа омраза.

Адвокат Марков заяви публично, че именно Христев на 8 март 2012 година е драснал клечката кибрит на бивша консервна фабрика в Катуница. Срещу Веселин Христев не бяха повдигнати обвинения, разследването не показа никаква съпричастност, а той самият се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че твърденията на юриста не са истина.

На първа инстанция районният съд в Асеновград осъди Марков на административна санкция глоба от 1500 лева за държавата и 2000 лева обезщетение за Веселин Христев. Адвокатът об­­жалва в окръжния съд в Пловдив, но поиска отвод на целия съдебен състав с твърдението, че всички са предубедени заради случая „Катуница”.

Поради тази причина делото беше преместено в окръжния съд в Стара Загора, който потвърди присъдата от първа инстанция. Междувременно, въпреки твърденията на защитниците на т. нар. цар Киро, че той не е добре здравословно и има спешна нужда от лечение, Рашков остава зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража”.

Кирил Рашков е в ареста по три обвинения - за пренос на живак, за притежание на силно карциногенното вещество и за притежание на археологически ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!