Опасности и препоръки за действие: Какви съобщения ще получаваме от BG-ALERT

Съобщенията могат да бъдат препращани в цялата страна или в конкретна зона, област или община

OFFNews 04 януари 2024 в 14:26 2937 0

Снимка Архив

Предупреждение за опасност, информация за изчезнал човек, природни бедствия като наводнение, пожар, свлачище, лавина, тежко транспортно произшествие или терористичен акт, изчезнали хора, обявени за общо държавно издирване - това са част от видовете съобщения, които могат да бъдат изпращани до населението чрез системата BG-ALERT

Министерството на вътрешните работи публикува за обществото обсъждане проект на наредба за работата на системата BG-ALERT.

В мотивите си МВР пише, че с приемането на наредбата ще се осигури възможност на компетентните органи да предоставят информация на населението, при условие че се случва, случило се е или има опасност да се случи бедствие или извънредна ситуация.

Става ясно, че съобщенията ще бъдат на български и английски език и са безплатни. 

Съобщенията ще са пет типа - в зависимост от степента на предупреждението. Предвиден е и шести тип, но той ще представлява специфично съобщение, с което ще се прецизира технологията. 

Съобщения за предупреждение до населението от тип EU-Alert level 1 (ниво 1 или първа степен, б.р.):

Първият тип съобщение е с най-висок приоритет. Получателите няма да имат възможност да откажат получаването им. 

Получаването на съобщения от останалите типове EU-Alert level 2 (за предупреждение), EUAlert level 3 (информационни съобщения), EU-Amber (човек в неизвестност) и EU-Monthly Test (съобщение за тест) ще може да бъде управлявано от крайните ползватели чрез персонални настройки в мобилните крайни устройства.

Системата BG-ALERT ще бъде тествана периодично с разпространение на съобщения за предупреждение до населението от тип EU-Monthly Test по публичен план-график, утвърден от главния секретар на Министерството на вътрешните работи.

Мобилните оператори ще трябва предоставят на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР техническата информация за всички клетки, свързани с предаване на съобщения за предупреждение на населението.

Данните ще се предоставят два пъти месечно (последния работен ден преди 15-о число и последния работен ден от месеца) или при промяна в мрежите, водеща до засягане на условията за разпространение на съобщения за предупреждение на населението.

Предоставените данните трябва да се предават по сигурен начин, защитени чрез криптографски метод.

Ако възникне проблем в системата на даден оператор за изпращане на съобщението, ГДПБЗП уведомява оператора за това, който от своя страна има 60 минути да каже колко време ще е нужно, за да се отстрани проблемът. 

В наредбата е записано и че не се допуска подобни съобщения да се изпращат за друга информация освен изрично посочената. 

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР трябва да води публичен списък на компетентните органи, които имат права за използване на BG-ALERT. Всяко длъжностно лице, което има право да изпраща съобщения, ще трябва да премине през обучения периодично. Хората, които не са преминали през обучения, няма да имат достъп до системата.

Освен това органите, които ще могат да изпращат съобщения чрез системата, ще могат да упълномощят до двама души, като при изключение и чрез мотивирано искане до ГДПЗБП ще може да упълномощят още хора.

Преди да бъдат изпратени до населението, съобщенията ще бъдат преглеждани.

Какви ще са самите съобщения 

Според наредбата предупрежденията включват, но не се ограничават до събития, като:

  • природни бедствия – наводнение, пожар, свлачище, лавина, вулканична дейност, екстремни метеорологични явления (гръмотевична буря, градушка, обилен/интензивен
    валеж/снеговалеж, силен вятър, гъста мъгла, поледица);
  • причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, вследствие на авария, инцидент, тежко транспортно произшествие или терористичен акт, свързани с пожар, взрив и/или разпространение и замърсяване на околната среда с опасни токсични химически, биологически или радиоактивни вещества и субстанции;
  • обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност;
  • обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им

Съдържанието на съобщението задължително трябва включва информация за: институцията, която разпространява съобщението; опасност или събитие; местоположение и заплаха или очаквано последствие.

Съдържанието може да включва и препоръка за действие; времеви период, за който е валидна опасността или събитието и допълнителна информация. 

Типовете съобщения ще са три вида: 

  • Внимание опасност
  • Предупреждение
  • Информация

Категорията на предупрежденията обаче може да варира, като не е задължително да включва някое от изброените:

  • Геофизично (събитие)
  • Метеорологично (събитие)
  • Обществена безопасност
  • Обществена сигурност
  • Спасителна операция
  • Пожар
  • Здравеопазване
  • Екология
  • Транспорт
  • Инфраструктура
  • Химични, биологични, радиологични, ядрени и др. опасности
  • Други събития

Самите съобщенията могат да бъдат препращани в цялата страна или в конкретна зона, област или община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки