Омбудсманът поиска да се забрани на банки и ЧСИ да вземат компенсациите от 24 лв. на ден

OFFNews 03 февруари 2021 в 17:15 2437 0

Омбудсманът Диана Ковачева предложи на депутатите от Комисията по бюджет и финанси да включат изрична нормативна разпоредба към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с която да се забрани на банки и ЧСИ-та да вземат компенсациите, отпуснати заради COVID-19.

Става въпрос за компенсациите, отпускани по програмата "Запази ме" - 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск, а след декември - 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г.

Диана Ковачева предложи създаването на ново изречение: "Върху вземанията за компенсации, отпускани на основание Постановление на Министерския съвет № 325 от 26.11.2020 г., изменено и допълнено с Постановление № 418 от 30.12.2020 г., не могат да бъдат правени удръжки, освен за вземания за издръжка".

Поводът Ковачева да се включи в днешното заседание са увеличаващите се жалби, сигнали и телефонни обаждания до омбудсмана, в които граждани се жалват, че отпусканата им от държавата финансова помощ се удържа от банките и превежда на ЧСИ-та. "Така хората реално остават без никакви доходи и не могат да покриват най-неотложните си нужди", допълва Ковачева.

Омбудсманът заяви, че по проблема вече се е обърнала към Камарата на частните съдебни изпълнители и Асоциацията на банките в България, от които е получила разбиране за извънредната и социална насоченост на средствата, но са представени и аргументи за липсата на изрично правно основание за изплащането им на гражданите, при условие че банковите им сметки са запорирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови